Brazilia

09:16 0 Comments

Jimerica Latină
America Latină ocupă o suprafaţă de 21 mln. km2 cu o populaţie de circa 599 mln. locuitori (a. 2012). Ea cuprinde subregiunile: America Centrală, ţările Andine, ţările bazinului La-Plata.
Resursele naturale sunt imense şi variate, fapt ce creează premise pentru dezvoltarea industriei şi agriculturii.
Brazilia, Argentina, Mexic asigură 2/3 din producţia industrială a Americii Latine.
Organizaţii de integrare economică a statelor latinoamericane sunt: Piaţa Comună a ţărilor din bazinul Mării Caraibilor, Asociaţia Economică a ţărilor din bazinul La- Plata, Sistemul Latino- American de Integrare.
în America Latină se află 46 de state şi teritorii, dintre care 33 sunt suverane şi se referă la grupa statelor în curs de dezvoltare în afară de Brazilia, Argentina, Mexic - state cu nivel mediu de dezvoltare. America Latină are un nivel mult mai înalt de dezvoltare economică decât alte regiuni în curs de dezvoltare, ei revenindu-i V2 din totalul producţiei industriale a statelor din această grupă (identifică pe hartă statele Americii Latine şi capitalele lor).
Fig. 147. America Latină. Harta politică.
Geo_ll_Cap_5_b-indd 206 20.06.2014 13:34:08
13
CBraziCia
Suprafaţa -8,5 mln. km2 Populaţia -194,3 mln. loc. (a. 2012)
Capitala - Brasilia
POZIŢIA ECONOMICO-GEOGRAFICĂ
• Utilizând hărţile Americii Latine, caracterizează poziţia economico-geografică a Braziliei în baza algoritmului.
Brazilia este una dintre cele mai mari ţări de pe Glob, ocupând aproape V2 din teritoriul Americii de Sud. De la nord la sud se întinde pe o distanţă de 4 320 km, iar de la est la vest - pe 4 328 km. Ea este şi cea mai mare după numărul populaţiei, cea mai dezvoltată economic şi cea mai bogată în resurse naturale ţară din America Latină. Brazilia ocupă partea de est şi centrală a Americii de Sud. Are hotare terestre cu zece state, diferite după nivelul dezvoltării economice. Lungimea hotarelor terestre constituie 16 mii km, iar a celor maritime - 7,5 mii km. Ieşirea largă la Oceanul Atlantic are o însemnătate deosebită pentru întreţinerea legăturilor economice cu diferite ţări şi regiuni ale lumii.
Subcompetenţe:
• Explicarea poziţiei econom ico-geografice a ţârii conform algoritmului.
• Evaluarea condiţiilor şi resurselor naturale ale ţârii.
• Identificarea indicilor demografici.
• Aprecierea şi respectarea obiceiurilor şi tradiţiilor culturale ale etniilor conlocuitoare.
• Caracterizarea complexă a ramurilor economiei.
Cifrele romane de pe hartă indică regiunile agricole:
I - cultura grâului, porumbului, orezului;
II - plantaţii de cafea;
III - cultura bumbacului, tutunului, trestiei
de zahăr, plantelor citrice;
IV -creşterea vitelor pe păşuni naturale;
V - gospodăria silvică cu suprafeţe agricole
ale gospodăriilor de subzistenţă;
VI -terenuri inutilizabile ori puţin folosite.
Fig. 148. Brazilia. Harta economică.
Geo_ll_Cap_5_b-indd 207 20.06.2014 13:34:17
CaniufliI
Cai molul 1
Carnavalul brazilian - un spectacol al şcolilor de samba
APRECIEREA ECONOMICĂ A CONDIŢIILOR ŞI RESURSELOR NATURALE
Relieful Braziliei este dominat de două mari unităţi naturale: Câmpia Amazonului şi Podişul Brazilian. Amazonia este o câmpie cu altitudinea medie de 200 m, drenată de fluviul Amazon şi afluenţii lui. Podişul Brazilian are un relief variat, unde dealurile alternează cu lanţuri de munţi nu prea înalte, cel mai înalt fiind lanţul de munţi Bandeira (2 884 m) în sud-estul podişului.
Teritoriul Braziliei este cuprins în patru zone climatice: ecuatorială la nord, subecuatorială şi tropicală în centru şi subtropicală la sud, care împreună cu regimul de precipitaţii şi condiţiile de sol favorizează dezvoltarea agriculturii.
Denumirea statului Brazilia provine de la cuvântul „paul-brazil”
- specie de arbore ce conţine un colorant de culoare roşie. în prima etapă a colonizării portughezii preparau acest colorant din copacul cu lemn roşu.
în sec. al XVIII-lea Brazilia e cuprinsă de „febra” aurului, care a atins mai întâi statul Minas-Gerais („Minele principale”), situat mai la nord de oraşul Rio de Janeiro.
Pe la mijlocul sec. al XlX-lea începe „febra” cafelei şi centrul vieţii economice se transferă în statul Sâo Paulo. La aceasta se mai adaugă „febra” cauciucului, producţiei de cacao. Astfel, pe parcursul secolelor s-au schimbat ramurile de specializare internaţională a Braziliei.
Fig. 149. Evoluţia numerică a populaţiei, mln. loc.
• Care zone climatice sunt mai favorabile pentru valorificare?
Reţeaua hidrografică este bogată, fiind prezentată de fluviul Amazon şi afluenţii lui, fluviul Parana, Sâo Francisco etc.
Râurile Braziliei dispun de resurse hidroenergetice considerabile şi rezerve mari de apă potabilă.
• Pe care râu a fost construită cea mai mare hidrocentrală din lume? Ce capacitate
are?
în Brazilia se remarcă două mari formaţiuni vegetale: pădurea ecuatorială (selva) cu peste 4 000 de specii preţioase de arbori şi savanele (campos). După resursele forestiere Brazilia se află pe locul doi în lume (după Rusia). Aici se află cele mai întinse arii protejate, printre care renumitele Parcuri Naţionale cu o vegetaţie şi faună deosebit de bogată şi variată.
Subsolul Braziliei conţine circa 50 de minerale, dintre care se remarcă mi- nereurile de metale feroase şi neferoase. După mărimea rezervelor de minereu de fier, mangan, crom, beriliu, niobiu, zirconiu, pirită, apatite, mică, ea ocupă primul loc în America Latină. Brazilia, însă, este săracă în resurse energetice (petrol, cărbune, gaze naturale).
• Din ce regiuni importă Brazilia petrol şi gaze naturale (vezi fig. 45)?
Brazilia ocupă unul dintre primele locuri în lume după suprafaţa terenurilor arabile. Toate acestea luate împreună creează premise favorabile pentru dezvoltarea economică a ţării.
POPULAŢIA
• Aminteşte-ţi cum s-a format naţiunea braziliană. Prin ce grupuri etnice este
reprezentată populaţia Braziliei în prezent?
în afară de brazilieni, care constituie 95%, în ţară mai trăiesc şi alte etnii: portughezi, spanioli, italieni, nemţi, ucraineni, japonezi, români etc. îmbinarea celor trei elemente ale naţiunii braziliene (european, african şi indian) a exercitat o influenţă deosebită asupra limbii, culturii şi obiceiurilor ei.
Repartizarea teritorială a populaţiei este neuniformă.
Brazilia este ţara cu ritmuri mari de creştere a populaţiei (1,1% anual).
Densitatea medie a populaţiei este de 23 loc./km2. Mai mult de V2 din teritoriu are o densitate sub 1 loc./km2.
Geo_ll_Cap_5_b-indd 208 20.06.2014 13:34:22
t
58,0«
Vo
>5,0C
Yo
7,0%
_____rZL_
0-15 16-65 peste
ani de ani 65 de ani
Populaţia urbană constituie 84%. Speranţa de viaţă la naştere la bărbaţi constituie 70 de ani, la femei - 77 de ani.
• Utilizând harta densităţii populaţiei din atlas, compară densitatea populaţiei în triunghiul urban şi economic Belo Horizonte - Rio de Janeiro - Sâo Paulo cu Amazonia.
• în ce perioadă s-au înregistrat ritmuri înalte de creştere a populaţiei (vezi fig. 149)? •Analizează diagrama „Structura pe vârste a populaţiei” (fig. 150). Formulează concluzii.
CARACTERIZAREA GENERALĂ A ECONOMIEI
Fig. 150. Structura pe vârste a populaţiei.
Săo Paulo - oraş al „zgârie-norilor” - mai este numit New Yorkul Americii Latine.
Brazilia este un stat cu nivel mediu de dezvoltare social-economică, fiind cel mai dezvoltat stat printre ţările latino-americane. După volumul P.I.B. Brazilia deţine locul nouă printre ţările lumii, fiind o mare putere industrială. Ea este locomotiva dezvoltării statelor latino-americane.
Spre deosebire de majoritatea ţărilor latino-americane, în economia Braziliei sunt prezente majoritatea ramurilor principale industriale şi agricole. Brazilia este o ţară industrial-agrară. Costul producţiei industriale îl depăşeşte pe cel al producţiei agricole de peste 4 ori. Totodată, agricultura rămâne a fi sfera principală de activitate a populaţiei.
în economia Braziliei participă atât capitalul naţional, cât şi cel străin, principalii investitori fiind S.U.A., Germania, Japonia, Elveţia, Canada, care s-au orientat mai ales spre industria construcţiilor de utilaje, automobile, nave maritime, electrotehnică şi electronică, chimică. Sectorului de stat îi aparţin: căile ferate, telecomunicaţiile, o parte din transportul maritim, din industria de prelucrare a petrolului, V2 din electroenergetică, în întregime industria siderurgică, extracţia minereului de fier şi a cărbunelui.
INDUSTRIA
■ sectorul primar
■ sectorul secundar □ sectorul terţiar
Fig. 151. Structura populaţiei pe sectoare de activitate.
în structura industriei ramura principală este cea de prelucrare, ei revenindu-i 90% din costul total al producţiei industriale. Locul doi îl deţine energetica (circa 8%), iar locul trei - industria extractivă (2%). în industria extractivă se distinge extracţia de minereu de fier şi de mangan, care în mare măsură sunt exportate. Brazilia are mari rezerve de minereu de fier. Ea este cunoscută pe piaţa mondială ca un important exportator de metale strategice.
Energetica se bazează pe consumul de petrol (peste V2 este importat), energie hidraulică, lemn, cărbuni.
Cea mai mare parte din producţia de energie electrică revine CHE - 85%.
Consumul de energie raportat la un locuitor este de două ori mai scăzut decât media mondială. O parte din populaţia Braziliei nu beneficiază de energie electrică.
• Găseşte pe harta economică (fig. 148) principalele centrale electrice.
Exploatarea minereului de fier în cariera din Minas Gerais
14 Geografia umană a lumii, ci. a Xl-a
Geo_ll_Cap_5_b-indd 209 20.06.2014 13:34:27
CauiiüïulE I
Capitulai V
Brazilia produce anual 3,4 mln. de autovehicole - locul şapte în producţia mondială.
Brazilia a devenit un important producător de nave maritime, principalul centru fiind Rio de Janeiro, care funcţionează pe baza capitalului japonez.
60%
Fig. 152. Structura fondului funciar.
în Brazilia funcţionează şi centrale nuclearoelectrice - în statul Rio de Janeiro.
Industria siderurgică este asigurată cu o bază variată de materii prime de înaltă calitate. Se remarcă lipsa cărbunilor cocsificabili. Resursele hidroenergetice imense sunt un stimulent pentru dezvoltarea electro- metalurgiei. Brazilia este cel mai mare producător de fontă şi oţel din America Latină.
Dintre ramurile industriei neferoase o dezvoltare mai amplă au industria aluminiului şi cea a cuprului. După extracţia bauxitelor, Brazilia este devansată numai de Australia, Guineea şi Jamaica.
• Identifică pe harta economică (fig. 148) cele mai mari centre metalurgice.
Industria constructoare de maşini a înregistrat ritmuri sporite de creştere abia din a doua jumătate a sec. al XX-lea. Ramura principală este construcţia maşinilor de transport. Se evidenţiază industria de automobile, care se dezvoltă cu participarea capitalului străin. Mari întreprinderi producătoare de autovehicule aparţin monopolurilor americane „Ford”, „General Motors”, „Chrysler”, concernului german „Volkswagen” şi al celui italian „Fiat”. în ultimul timp la acestea se adaugă şi firmele japoneze „Toyota” şi „Mitsubishi”. Industria construcţiilor navale este în plină dezvoltare. în ramura respectivă, nouă pentru Brazilia, o importanţă deosebită are capitalul japonez, olandez şi cel german. Cele mai mari şantiere navale sunt situate la Rio de Janeiro. Materialul rulant se fabrică în triunghiul industrial din sud-est în frunte cu Sâo Paulo. Brazilia produce numeroase maşini agricole, producţia de tractoare apropiindu-se de cea a Germaniei.
Prezenţa resurselor umane de muncă calificată şi ieftină, a pieţei largi de consum au stimulat şi dezvoltarea unor ramuri moderne ale industriei constructoare de maşini, cum sunt electrotehnica, radiotehnica, electronica, construcţia avioanelor.
Se produc transformatoare, generatoare, motoare electrice, frigidere, maşini de spălat etc. Marile companii electrotehnice şi electronice din ţările înalt dezvoltate, ca Japonia, Germania, Olanda, şi-au creat numeroase filiale în Brazilia, fiind atrase de resursele umane de muncă ieftină.
• Identifică pe harta economică (fig. 148) principalele centre ale industriei constructoare
de maşini.
Industria chimică este o ramură în plină ascensiune. Ea produce sodă caustică, acizi, vopsele, substanţe explozibile, îngrăşăminte chimice, fibre şi fire sintetice, mase plastice, cauciuc sintetic etc.
Dintre ramurile industriei uşoare o importanţă mai mare are industria textilă, care parţial este orientată spre export. în aglomeraţiile urbane Sâo Paulo şi Rio de Janeiro se produc ţesături de bumbac, sintetice, iar industria lânii este concentrată în sudul ţării. Dintre ramurile industriei alimentare se distinge cea a zahărului, cea de prelucrare a cărnii, producţia uleiurilor vegetale.
Geo_ll_Cap_5_b-indd 210 20.06.2014 13:34:28
AGRICULTURA
Plantaţie de cafea în sud-estul Braziliei
Brazilia deţine primul loc în lume la producţia de cafea, trestie de zahăr, manioc.
Şoseaua Transamazonică face legătura dintre coasta oceanică din nordest şi hotarele de vest ale statului Peru.
Principalii parteneri în exportul de mărfuri: S.U.A., Argentina, China, Japonia, Olanda, Italia, Germania, Chile.
Principalii parteneri în importul de mărfuri: S.U.A., Argentina, China, Germania, Paraguay, Uruguay, Japonia, Italia, R. Coreea.
Agricultura este o ramură importantă a economiei Braziliei. Producţiei ramurii îi revine 2/5 din costul total al exportului. Agricultura Braziliei se caracterizează printr-o concentrare puternică a proprietăţii funciare în gospodăriile mari latifundiare ori capitaliste, inclusiv în cele ce aparţin monopolurilor străine. Mai bine dotate cu tehnică agricolă, îngrăşăminte şi alte mijloace de intensificare a procesului de producţie sunt gospodăriile capitaliste de marfa. în gospodăriile latifundiare este practicată pe larg luarea în arendă a terenurilor de către ţăranii fără pământ, care le lucrează mai mult manual, fapt ce se reflectă negativ asupra productivităţii muncii.
Ramura principală a agriculturii este cultura plantelor, căreia îi revine 3/5 din costul producţiei agricole, ea având un caracter orientat spre export. Dintre culturile destinate pieţei externe se remarcă cafeaua, revenindu-i 36,3% din producţia mondială şi 23,0% din exportul mondial, cacao, trestia de zahăr, bumbacul, sisalul, portocalele.
Plantele alimentare ocupă V2 din terenurile cultivate. Se creşte porumb, orez, grâu, orz, fasole, soia, manioc.
Creşterea animalelor este specializată mai mult în creşterea vitelor pentru carne. Ea poartă un caracter extensiv şi se practică cu precădere în gospodăriile ţărăneşti mici. în savanele din partea centrală a Podişului Braziliei, pe păşuni naturale, se cresc bovine (locul doi în lume după India), ovine, caprine, iar la fermele specializate din sud-est se cresc porcine (locul trei în lume după China şi S.U.A.). Brazilia ocupă locul trei în lume la producţia de carne - circa 21,4 mln. t.
O importanţă deosebită în economia Braziliei are gospodăria silvică. Suprafeţele de păduri ocupă circa 566 mln. ha. După rezervele de specii preţioase, Brazilia depăşeşte toate ţările lumii. Lemnul obţinut este destinat în mare parte exportului.
TRANSPORTURILE
Reţeaua de transporturi este insuficient dezvoltată, cu excepţia sudului şi sud-estului ţării. în Brazilia există căi ferate cu patru tipuri de ecarta- ment, ceea ce împiedică formarea unei reţele unice feroviare. în ultima vreme se pune problema dezvoltării unei reţele autorutiere la nord-est şi în Amazonia.
Cele mai amenajate automagistrale sunt: Rio de Janeiro - Salvador, Rio de Janeiro - Brasilia (recunoaşte-le pe hartă).
Transportul maritim, pe lângă transportul de cabotaj, asigură întreţinerea legăturilor economice externe.
• Ce importanţă are transportul aerian în economia ţării?
RELAŢIILE ECONOMICE EXTERNE
Economia Braziliei depinde în mare măsură de comerţul exterior. în export creşte ponderea producţiei industriei de prelucrare şi scade cea a producţiei agricole tradiţionale (a cafelei, cacao, fructelor tropicale).
Geo_l l_Cap_5_b.indd 211 20.06.2014 13:34:38
Capiwlulg î
Capitolul 1
□ minereuri şi produse metalurgice
□ produse agro-alimentare
□ produse chimice
□ maşini şi utilaje
■ mijloace de transport
□ combustibili
■ alte produse
11,8% 16,3%
□ maşini şi utilaje
□ produse chimice
,5% □ petrol şi produse petroliere
■ produse electrotehnice
■ mijloace de transport
□ metale şi produse siderurgice
■ alte produse
Fig. 153. Structura exportului de mărfuri.
Fig. 154. Structura importului de mărfuri.
• Analizează diagramele (fig. 153,154) şi formulează concluzii
Industrializarea statului impune importuri masive de maşini şi utilaje, de noi tehnologii, semifabricate. Se extind relaţiile cu ţările în curs de dezvoltare din America Latină, Asia şi Africa, cât şi cu statele cu nivel mediu de dezvoltare. Brazilia este membră a organizaţiilor economice de integrare din America Latină. în ultimul timp se extind relaţiile cu ţările înalt dezvoltate (S.U.A., Japonia, Germania, Marea Britanie, Olanda etc.). în 1994, Brazilia, împreună cu Argentina, Uruguay şi Paraguay, au organizat Piaţa Comună din Conul Sudic.
Evaluare 1 2 * 4 5 6 7
(Brazilia
1. Ce particularităţi fizico-geografice ale Braziliei favorizează dezvoltarea economică şi ce o defavorizează?
2. Descrie condiţiile şi resursele naturale
ale Braziliei. Completează tabelul alăturat în caiet. Utilizează hărţile respective şi textul din manual.
3. Enumeră factorii ce au contribuit la concentrarea populaţiei în oraşele mari din sud-estul ţării. Ce factori au stimulat urbanizarea în trecut?
4. Explică factorii ce au determinat ritmurile sporite de dezvoltare a industriei constructoare de maşini ale Braziliei.
5. Ce tipuri de relaţii agrare sunt prezente în agricultura Braziliei? Argumentează influenţa lor asupra dezvoltării agriculturii.
6. Subliniază:
a) resursele naturale de importanţă mondială de pe teritoriul Braziliei: cărbune, petrol, gaze naturale, minereu de fier, bauxite, resurse acvatice, forestiere, hidroenergetice, funciare;
b) culturile agricole după care Brazilia deţine un loc de frunte în producţia mondială: cafea, ceai, banane, trestie de zahăr, bumbac, soia, cartofi, portocale, manioc, tutun.
7. Completează enunţurile:
a) Cea mai mare hidrocentrală din Brazilia şi de pe Glob este____________________________________________;
b) Brazilia se leagă cu Peru prin şoseaua_____________________________________________________________;
c) Limba oficială a Braziliei este______________________________________________________________________;
d) Urbanizare falsă se numeşte______________________________________________________________________;
e) Conul Sudic este constituit din statele latino-americane______________________________________________;
f) Brazilienii profesează religia_______________________________________________________________________
8*. Utilizând surse suplimentare de informare, scrie un eseu pe tema: „Obiceiurile şi tradiţiile brazilienilor”.

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: