Marea Britanie Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei
COMPONENŢA TERITORIULUI ŞI POZIŢIA ECONOMICO-GEOGRAFICĂîn componenţa Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord intră provinciile istorice: Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord (Olster).
Pe lângă regiunile enumerate, mai include încă circa 5 mii de insule alăturate, dintre care mai importante sunt insulele Hebride, Orkney şi Shet- land.
• Utilizând harta, apreciază poziţia economico-geografică a Marii Britanii conform algoritmului (vezi Anexa nr. 2).
Marea Britanie se desparte de continent prin Marea Mânecii, Marea Nordului şi Strâmtoarea Calais, iar de Irlanda prin Marea Irlandei.
încă din perioada de după Marile Descoperiri Geografice, când principalele
căi maritime internaţionale au fost strămutate din bazinul Mării Mediterane
>
în Marea Baltică şi Marea Nordului, Anglia beneficiază de faptul că se situează nemijlocit la intersecţia acestor căi comerciale. Ea are în preajma sa cele mai dezvoltate state din Europa cu care întreţine strânse legături economice.
• Identifică pe hartă statele vecine ale Marii Britanii.
CONDIŢIILE ŞI RESURSELE NATURALE
Condiţiile şi resursele naturale ale Marii Britanii au influenţat mult structura teritorială a economiei britanice. Astfel, formarea regiunilor industriale vechi s-a datorat, în special, prezenţei zăcămintelor de cărbuni de piatră şi minereu de fier.
Marea Britanie este bine asigurată cu resurse energetice minerale. Ea deţine unul din primele locuri în Europa după rezervele de cărbuni de piatră, localizate în cinci bazine mari: Scoţian, Yorkshire, Northumberland, Lancashire şi Ţara Galilor de Sud.
în anii ’60 ai sec. al XX-lea au fost descoperite zăcăminte mari de petrol şi gaze naturale în Marea Nordului care asigură independenţa energetică a ţării. Alte resurse minerale au jucat un rol însemnat în dezvoltarea industriei doar în trecut. La ele se referă minereul de fier, dar întrucât cele mai calitative minereuri au fost deja consumate, au rămas cele necalitative, cu un conţinut mediu de 22-33% metal, zăcămintele principale fiind localizate în centrul Angliei. Practic s-au epuizat rezervele de cositor de pe Peninsula Cornwall, cele polimetalice din Ţara Galilor. însemnate sunt rezervele de în
Cornwall şi cele de săruri de sodiu şi potasiu (Yorkshire).
Marea Britanie este bine asigurată cu resurse acvatice, râurile sunt bogate în apă şi deseori întretaie regiunile industriale, cele mai mari dintre ele (Tamisa, Severn, Trent ş.a.) fiind navigabile. în estuarele lor adânci au fost construite principalele porturi maritime.
GeollCap5a.indd 138 20.06.2014 13:33:33
I
1851
_____I 22,3
1901
________138,2
1951
~i fina
1981
oc
IC
IC
I
1997
~l 58,5
2003
180,1
2007'
I 60,8
2012'
I63;2
2025'
Fig. 71. Evoluţia numerică a populaţiei, mln. loc.
0-15 16-65 peste
ani de ani 65 de ani
Fig. 72. Structura pe vârste a populaţiei.
Clima ţării este temperat-oceanică. Datorită influenţei curentului cald al Atlanticului de Nord iernile sunt blânde şi umede, iar verile răcoroase. Foarte frecvente sunt ceţurile şi vânturile puternice. Umiditatea este mare pe întreg teritoriul ţării, dar cele mai multe precipitaţii cad în partea de vest, fapt determinat de întinderea meridională a principalelor podişuri şi lanţuri montane (munţii Penini, Cambrieni, podişurile Nord şi Sud-Scoţian).
Aceste condiţii naturale permit cultivarea tuturor plantelor zonei temperate, iar în sud-vestul ţării ierburile şi chiar unele culturi ca ovăzul vegetează anul în jur, creându-se condiţii prielnice pentru creşterea animalelor.
Resursele funciare ale Marii Britanii sunt considerabile, terenurile agricole deţinând circa 72% din suprafaţa ţării, dar 46,4% din ele revin păşunilor şi fâneţurilor (foarte calitative, cu excepţia nordului Scoţiei) şi doar 25,2% sunt terenuri arabile. Solurile predominante: podzolurile şi cele brune de pădure au fost puternic culturalizate.
Pădurile acoperă doar 11,9% din suprafaţa ţării, dar prezenţa multor parcuri şi fâşii împădurite lasă impresia unei ţări împădurite.
POPULAŢIA
• Care au fost direcţiile migraţiilor populaţiei din Anglia în sec. al XlX-lea?
în pofida migraţiilor în masă, până la începutul sec. al XX-lea Marea Bri- tanie a înregistrat o creştere continuă a populaţiei.
în primele decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial, datorită micşorării natalităţii, are loc o scădere esenţială a sporului natural al populaţiei. Sporul natural anual al populaţiei este de 0,4%.
• Analizează diagrama „Evoluţia numerică a populaţiei” şi determină perioadele în care s-a înregistrat o creştere mai avansată şi o creştere mai lentă a numărului populaţiei.
Speranţa de viaţă la naştere a populaţiei a crescut semnificativ, fiind printre cele mai mari din lume: la bărbaţi - 78 de ani, la femei - 82 de ani.
• Analizează diagrama „Structura pe vârste a populaţiei” (fig. şi distinge două fenomene demografice.
Marea Britanie este o ţară dens populată, densitatea medie de 260 loc./km depăşind de circa trei ori media europeană. Mai înaltă este densitatea în regiunile industriale de sud-est şi în partea centrală a Angliei. Cele mai slab populate sunt Scoţia şi Irlanda de Nord.
Oraşul Londra - principalul centru financiar şi economic al ţării
• Identifică pe harta din atlas regiunile cu o densitate mai înaltă a populaţiei.
Urbanizarea a început în Marea Britanie mai înainte decât în multe alte ţări din lume. în prezent Marea Britanie este unul dintre statele cu cel mai înalt nivel de urbanizare - 90%. Aproximativ jumătate din populaţia urbană este concentrată în oraşele mari şi în aglomeraţiile urbane.
• Găseşte pe hartă (fig. 74) oraşele mari ale Marii Britanii
Pentru Marea Britanie, ca şi pentru alte ţări înalt urbanizate, la etapa actuală este caracteristic procesul de suburbanizare (migraţiile din oraşele mari spre periferii şi localităţi rurale).
GeollCap5a.indd 139 20.06.2014 13:33:35
Cai’iwtm I
Cap ha lui V
77%
■ englezi
■ scoţieni
□ galezi
□ irlandezi
■ alte etnii
Fig. 73. Componenţa etnică a populaţiei.
Cele mai mari oraşe: Londra, Birmingham, Leeds, Sheffield, Bradford, Liverpool, Manchester, Nottingham, Leicester ş.a. formează megalopolisul englez.
Populaţia rurală este repartizată în localităţi de tip fermier sau cătune. Marea Britanie este o ţară neomogenă sub aspect etnic.
• Analizează diagrama „Componenţa etnică a populaţiei" (fig. 73).
Toate etniile şi-au păstrat specificul naţional, obiceiurile şi cultura.
• Ce religii profesează populaţia Marii Britanii?
• Din ce grupă de ţări, după forma de guvernare, face parte Marea Britanie?
Cifrele de pe hartă indică regiunile agricole:
I - cultura grâului, orzului şi creşterea
intensivă a bovinelor;
II - creşterea bovinelor pe păşuni
naturale;
III -gospodării suburbane de cultivare a
legumelor şi creştere a bovinelor de lapte;
IV - creşterea ovinelor pe păşuni naturale.
Fig. 74. Marea Britanie. Harta economică.
GeollCap5a.indd 140 20.06.2014 13:33:36
1,5%
■ sectorul primar
■ sectorul secundar □ sectorul terţiar
Fig. 75. Structura populaţiei pe sectoare de activitate.
în 2012 producţia de energie electrică a constituit 363,2 mlrd. kWh.
•
Marea Britanie deţine locul III în Europa după rezervele şi extracţia de petrol, după Rusia şi Norvegia.
•
Minereul de fier este importat din: Suedia, Liberia, Canada,
Australia.
Motoare pentru avioane produse de compania „Rolls-Royce”
CARACTERIZAREA GENERALĂ A ECONOMIEI
Timp de două secole (XVIII-XIX) Marea Britanie a fost ţara cu cea mai avansată economie din lume. însă la începutul sec. al XX-lea ea a cedat locul de principală putere industrială în favoarea S.U.A. şi Germaniei.
• Ce factori au determinat cedarea poziţiei de lider industrial a Marii Britanii în această perioadă?
După cel de-al Doilea Război Mondial, paralel cu destrămarea Imperiului colonial Britanic, ţara este depăşită din punct de vedere economic de Japonia şi Franţa. Deşi în perioada postbelică influenţa Marii Britanii pe piaţa mondială de mărfuri şi capital a slăbit şi a crescut dependenţa ei financiară şi economică de S.U.A., ea continuă să rămână o ţară industrială dezvoltată. Totodată, ritmurile de creştere a producţiei industriale engleze sunt mult mai scăzute decât în alte state dezvoltate. O mare importanţă în economia Marii Britanii are comerţul exterior, exportul de capital şi turismul.
Sectorului de stat îi aparţin industria carboniferă, o mare parte a electroe- nergeticii, inclusiv toate centralele nuclearoelectrice, transportul feroviar etc.
Pentru economia Marii Britanii este caracteristic gradul înalt de monopolizare, unele ramuri industriale sunt controlate de un număr nu prea mare de monopoluri gigantice.
Capitalul englez este integrat tot mai mult cu cel american, german şi olandez, formând companii transnaţionale gigantice.
INDUSTRIA
Marea Britanie este patria industriei mondiale.
• Care a fost esenţa revoluţiei industriale din Anglia?
Energetica Marii Britanii se bazează aproape în întregime pe resursele proprii de combustibili, cu excepţia uraniului pentru energetica nucleară.
• Identifică pe harta „Resursele minerale” din atlas bazinele carbonifere şipetrogazifere.
După extracţia de petrol, Marea Britanie este depăşită în Europa numai de Rusia şi Norvegia. Industria gazului utilizează resursele proprii şi o parte nu prea însemnată de gaze naturale importate în stare lichefiată din Algeria.
• Ce tip de centrale electrice predomină în structura electroenergeticii Marii Britanii?
Centralele nuclearoelectrice, majoritatea dintre ele construite în anii 70-80 ai sec. al XX-lea, produc 16% din totalul de energie electrică din ţară. Marea Britanie ocupă locul şase în lume după capacităţile instalate la centralele nuclearoelectrice. Centralele termoelectrice produc 77% din energia electrică.
Siderurgia este o ramură industrială veche care s-a dezvoltat în Marea Britanie încă în sec. al XVIII-lea; V2 din minereul de fier utilizat în siderurgie provine din import. Sunt importate şi minereurile de mangan, cromite, nichel.
• Identifică pe harta economică a Marii Britanii (fig. 74) centrele siderurgice.
Uzinele siderurgice situate în porturi sunt cele mai noi şi mai bine dotate
cu utilaje şi tehnologii moderne.
Metalurgia neferoaselor s-a dezvoltat pe baza materiei prime importate din fostele colonii din Africa şi Asia. O importanţă deosebită au industria cuprului şi cea a cositorului, situate în marile porturi maritime şi în Anglia Centrală (Birmingham).
în Scoţia centrală şi de nord sunt amplasate uzinele de aluminiu care utilizează bauxite importate.
GeollCap5a.indd 141 20.06.2014 13:33:37
Cai’iwtm I
Cap halul
Centre petrochimice: Londra, Liverpool, Edinburgh, Glasgow etc.
Marea Britanie ocupă locul cincisprezece în lume la producţia de autovehicule -1,4 mln, bucăţi.
Industria constructoare de maşini este principala ramură industrială a Marii Britanii, cele mai importante fiind companiile „Rover” şi „Rolls- Royce”. Se evidenţiază, îndeosebi, ramurile orientate spre export: producţia diferitor utilaje industriale, maşini şi motoare electrice, tractoare, nave maritime, autovehicule, în special autocamioane, avioane, elicoptere etc. Datorită concurenţei din partea transportului aerian, a scăzut producţia de nave maritime comerciale şi a crescut rolul producţiei de avioane, după care Marea Britanie deţine locul doi în lume (după S.U.A.).
• Recunoaşte pe harta economică a Marii Britanii (fig. centrele principale ale construcţiilor de maşini.
în industria constructoare de maşini a Marii Britanii un loc însemnat îi revine capitalului străin, îndeosebi celui american, care este investit în ramurile moderne (construcţia de automobile, electrotehnica, electronica, mecanica de precizie etc.).
Industria chimică este o ramură veche, care iniţial deservea industria textilă producând coloranţi, vopsele, acizi. în prezent ea este concentrată în partea centrală a Angliei. Tot acolo se află întreprinderile de prelucrare chimică a cărbunelui, sărurilor. Chimia sintezei organice şi de producţie a polimerilor este dezvoltată în porturile maritime mari.
• Identifică pe harta economică a Marii Britanii (fig. 74) centrele petrochimice.
O importanţă deosebită în istoria industrializării Marii Britanii a avut industria uşoară, în special cea textilă.
• Ce consecinţe asupra specializării agriculturii coloniilor Imperiului Britanic a avut dezvoltarea accelerată a industriei textile în sec. al XlX-lea?
Principalele regiuni textile ale Marii Britanii sunt: regiunea centrală de est (Sheffield, Leeds), specializată în producerea de ţesături din lână, şi regiunea centrală de vest în frunte cu Liverpool, specializată în producerea de ţesături din bumbac.
AGRICULTURA
Această ramură în Marea Britanie are o pondere mult mai redusă în economie decât în alte ţări europene dezvoltate (de ce?).
în relaţiile agrare predomină marea proprietate funciară. Suprafeţe enorme aparţin landlorzilor (moşierilor), precum şi marilor companii. Landlorzii dau pământul în arendă. Cea mai mare parte din producţia agricolă este furnizată de gospodăriile capitaliste ale fermierilor-arendaşi. Predomină gospodării cu suprafaţa de circa 50 ha.
• Prin ce se explică faptul că în structura agriculturii Marii Britanii locul de frunte îl deţine creşterea animalelor?
Creşterea animalelor este asigurată cu o bună bază furajeră, predomină gospodăriile mari, specializate, care poartă un caracter industrial şi utilizează cele mai noi tehnologii.
Creşterii animalelor îi revin 70% din costul producţiei agricole. Se cresc bovine de lapte şi carne, ovine, porcine şi păsări.
Cultura plantelor este orientată mai ales spre asigurarea sectorului zootehnic cu nutreţuri (2/3 din suprafaţa cultivată este ocupată cu plante furajere).
• Identifică pe harta economică a Marii Britanii repartizarea principalelor culturi agricole.
în economia ţăriii un loc important îi revine care
se practică atât în Marea Nordului, cât şi în Oceanul Atlantic.
Marea Britanie. Cultura legumelor în sere
GeollCap5a.indd 142 20.06.2014 13:33:38
I
26%
□ maşini şi echipament de transport
■ bunuri industriale de larg consum
■ minereuri şi produse metalurgice
□ produse chimice
□ combustibil
□ produse agro-alimentare
Fig. 76. Structura exportului de mărfuri.
32%
□ maşini şi echipament de transport
■ bunuri industriale de larg consum
□ produse chimice
□ produse agro-alimentare
□ materii prime minerale
■ alte produse
Fig. 77. Structura importului de mărfuri.
TRANSPORTURILE
în structura sistemului de transporturi sunt bine dezvoltate toate ramurile respective. Primele vapoare maritime cu motor cu aburi, primul tren şi primele şosele asfaltate au apărut în Marea Britanie.
• Găseşte pe harta transporturilor din atlas regiunile cu cea mai densă reţea de căiferate.
• Explică rolul transportului maritim în dezvoltarea economiei Marii Britanii.
Legăturile dintre ţărmurile Marii Britanii şi statele europene vecine sunt asigurate prin intermediul feriboturilor. Transportului maritim îi revin 85% din totalul traficului de mărfuri.
Rutele aeriene leagă Marea Britanie cu peste 100 de state din lume. La Londra se află unul dintre cele mai mari aeroporturi internaţionale - Heath- row, care deserveşte anual circa 69 mln. de pasageri.
RELAŢIILE ECONOMICE EXTERNE
Relaţiile economice externe au pentru Marea Britanie o importanţă deosebită. Rolul de frunte în această privinţă revine comerţului.
• Analizează diagramele privind structura comerţului (fig. 76, 77) şi compară exportul şi importul Marii Britanii.
• Ce mărfuri din Republica Moldova, care, practic, nu pot fi realizate în Franţa, s-ar bucura de cerere în Marea Britanie?
Exportul de capital, acordarea serviciilor în transportarea mărfurilor altor ţări de către flota comercială engleză, turismul contribuie esenţial la creşterea venitului naţional al ţării.
Evaluare
Marea (Britanie
1. Completează în caiet schema „Provinciile istorice ale Marii Britanii”.
2. Caracterizează poziţia economico-geografică a Marii Britanii, utilizând algoritmul.
3. Apreciază condiţiile şi resursele naturale ale Marii Britanii.
4. Argumentează rolul migraţiilor din Anglia, ce au avut loc în sec. al XlX-lea, asupra structurii etnolingvistice şi religioase a unor state.
PROVINCIILE ISTORICE ALE MARII BRITANII
I î } }
5. Prin ce se explică faptul că în Marea Britanie urbanizarea a început mai înainte decât în alte state ale lumii?
6. Ce factori au contribuit la dezvoltarea industriei Marii Britanii în sec. al XVIII-lea - al XlX-lea?
7. în baza analizei hărţilor agroclimatică şi economică, compară cultura plantelor Marii Britanii cu cea a Republicii Moldova. Argumentează cauzele deosebirilor.
8. Rezolvă grila.
9*. Elaborează un eseu despre muzeele Marii Britanii.
10. Enumeră cele mai mari state din componenţa Comunităţii Naţiunilor.
1. Provincie istorică.
2. Capitala Irlandei de Nord.
3. Mare în sudul ţării.
4. Capitala unui stat cu care ţara are hotare terestre.
5. Mare centru industrial.
6. Cel mai mare râu din Marea Britanie.
10 Geografia umană a lumii, cl. a Xl-a
GeollCap5a.indd 143 20.06.2014 13:33:38
Ccipiwliă* 1
Capitolul
0 comentarii: