Republica Africa de Sud

09:22 0 Comments

POZIŢIA ECONOMICO-GEOGRAFICĂ
Republica Africa de Sud ocupă un loc aparte printre ţările africane. Ea este situată în extremitatea sudică a continentului african. Are hotare terestre: la nord-est cu Mozambic şi Swaziland, la nord cu Botswana şi Zimbabwe, la nord-vest cu Namibia. în interiorul R.A.S. se află o enclavă - Regatul Lesotho.
• Caracterizează poziţia economico-geografică a R.A.S. conform algoritmului.
Iniţial, acest teritoriu era populat de triburi de buşmeni, hotentoţi şi bantu. Primii imigranţi europeni: olandezii, germanii, hughenoţii francezi (burii) au întemeiat în sec. al XVII-lea - al XVIII-lea în regiunea Cape Town Colonia Capului. La începutul sec. al XlX-lea, în urma expansiunii coloniale, Marea Britanie ocupă Colonia Capului şi formează încă o colonie pe care o denumeşte Natal, silindu-i pe buri să se retragă în interiorul Africii. Ultimii au format mai târziu două republici: Orange şi Transvaal. în urma războiului anglo-bur din 1910, Marea Britanie, care a învins în acest război, uneşte Colonia Capului, republicile Natal, Orange şi Transvaal şi proclamă dominionul Uniunea Sud-Africană. în 1935 dominionul devine tară suverană în cadrul Comunităţii Naţiunilor.
1
Cifrele de pe hartă indică:
i
»
1. ZIMBABWE
i
2. SWAZILAND
i
III
3. LECOTHO
i
IV
j
. . -J
v
i------------------
Cifrele romane de pe hartă indică regiunile agricole:
I - cultura cerealelor;
II - viticultura, cultura plantelor
citrice;
III - cultura trestiei de zahăr,
a bumbacului;
IV - creşterea extensivă a ovinelor;
V - creşterea bovinelor
în gospodării de marfă.
Fig. 157. Harta economică. Republica Africa de Sud.
Geo_l l_Cap_5_b.indd 214 20.06.2014 13:34:41
I
Timp de circa două secole în R.A.S. a fost promovată politica de segregaţie (discriminare rasială). Abia în 1994, datorită eforturilor Congresului Naţional African, sistemul de segregaţie a fost lichidat şi s-a stabilit egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor ţării, indiferent de rasă, limbă, confesiune etc.
Speranţa de viaţă la naştere:
la bărbaţi - 55 de ani; la femei - 54 de ani.
CONDIŢIILE ŞI RESURSELE NATURALE
Cea mai mare parte a ţării este ocupată de un lanţ de podişuri limitate în zona litorală de Munţii Scorpiei cu altitudinea maximă de 3 657 m. La nord de râul Orange se întinde sectorul sudic al imensului Deşert Kalahari, iar paralel cu litoralul atlantic - sectorul meridional al Deşertului Namib.
• Utilizând hărţile fizică şi climatică, din atlas, descrie condiţiile naturale ale R.A.S.
Subsolul R.A.S. este bogat în resurse minerale, fapt ce favorizează dezvoltarea ramurilor industriale. Ea deţine un loc de frunte în ceea ce priveşte rezervele mondiale de diverse materii prime minerale valoroase. în R. A.S. se află o bună parte din rezervele mondiale de crom, mangan, platină, peste V2 din cele de aur. Este unul dintre principalii producători mondiali de diamante, uraniu, cărbuni superiori, minereu de fier, metale rare (titan, vanadiu, stibiu ş.a.), fosfaţi naturali. Există zăcăminte mari de cupru, plumb, zinc, cositor. Aproape toate zăcămintele principale de minerale sunt situate în regiunile interne, preponderent în Transvaal.
• Ce resurse de importanţă vitală lipsesc pe teritoriul R.A.S. ?
POPULAŢIA
R.A.S. se remarcă printr-o creştere mare a numărului populaţiei. Sporul natural accentuat, cu valori de 1,0% anual, se datorează mai ales natalităţii mari printre populaţia de origine africană, care constituie circa 75% din total.
1950
1 070
ïï ■ w
> 00 1
lyiU
1980
1992
136,8
2003
2007
2012
2025
Fig. 158. Evoluţia numerică a populaţiei, mln. loc.
Fig. 159. Structura pe vârste a populaţiei.
• Explică diagrama „Evoluţia numerică a populaţiei” (fig. 158).
• Analizează diagrama „Structura pe vârste a populaţiei” (fig. 159). Formulează concluzii
Componenţa etnică şi rasială a populaţiei este neomogenă. Aici locuiesc europeni, africani - bantu, mulatri, metişi, asiatici.
Densitatea medie a populaţiei este de 42 loc./km2. Circa V2 din populaţie este concentrată în provincia Transvaal, care ocupă mai puţin de V4 din suprafaţa ţării. Alte zone mai populate se află în zona de litoral, în apropierea marilor oraşe (Cape Town, Port Elizabeth, Durban ş.a). Cea mai redusă densitate se întâlneşte în deşerturile Kalahari şi Namib.
R.A.S. este una dintre cele mai urbanizate ţări africane. în oraşe trăiesc circa 62% din populaţie. Ritmurile de urbanizare sunt înalte, însă gradul de urbanizare a populaţiei băştinaşe este relativ scăzut. R.A.S. are peste 500 de oraşe. Cele mai mari sunt: Cape Town, Johannesburg, Durban (peste 1 mln. de locuitori), Pretoria, Soweto, Port Elizabeth, Vereeniging ş.a.
CARACTERIZAREA GENERALĂ A ECONOMIEI
R.A.S. este unicul stat înalt dezvoltat din punct de vedere economic din Africa. Deşi îi revine numai 5,5% din suprafaţă şi circa 4,8% din numărul populaţiei, R.A.S. asigură 40% din producţia industrială totală a continentului şi V3 din P.I.B. Ei îi revine 80% din producţia industriei siderurgice a Africii, 66% din producţia de energie electrică, 63% din costul producţiei industriei extractive, 45% din parcul de automobile şi concentrează 30% din lungimea de căi ferate. R.A.S. deţine locuri de frunte în lume la extracţia mai multor
> 9
materii prime minerale. Ea este unica ţară din Africa, unde, în paralel cu industria extractivă, au atins un nivel înalt de dezvoltare ramurile industriei
Geo_l l_Cap_5_b.indd 215 20.06.2014 13:34:42
CapiwîulI
Capitalul V
R.A.S. ocupă primul loc după rezervele mondiale de aur - 38% (locul cinci după extracţie -1901) şi primul loc în lume în producţia de platină - 1531 (a! 2011).
R.A.S. produce anual 225 mln. t de cărbune,
55 mln. t de minereu de fier, 8 mln. t de oţel,
4,5 mln. t de fontă,
257 mlrd. kWh de energie electrică.
Centre siderurgice:
Pretoria, Fonderbeilpark, Pietersburg, Johannesburg, Vereeniging, Newcastle.
R.A.S. deţine primul loc în Africa la producţia de cauciuc sintetic şi hârtie.
de prelucrare (siderurgia, industria constructoare de maşini, chimică), care aduc o contribuţie considerabilă în dezvoltarea economică a ţării.
Pentru economia R.A.S. este caracteristic nivelul înalt de concentrare a capitalului străin şi local. Un rol important în economie are şi sectorul de stat.
INDUSTRIA
• Prin ce se explică faptul că în structura industriei o importanţă mare are industria extractivă?
Industriei extractive îi revine V4 din costul producţiei industriale. Anume în baza acestei ramuri s-au dezvoltat şi ramurile industriei de prelucrare. Cele mai însemnate subramuri ale industriei extractive sunt extracţia de aur, de uraniu, a diamantelor, după producţia cărora R.A.S. deţine un loc de frunte în lume. în baza minereurilor de metale neferoase se dezvoltă industria cuprului, zincului, cositorului, stibiului, wolframului, nichelului, titanului. O mare importanţă are extracţia de minereuri de metale feroase: minereu de fier, mangan, crom, wolfram, wanadiu etc. Un nivel înalt de dezvoltare a atins industria extracţiei cărbunelui de calitate superioară.
Majoritatea ramurilor industriei extractive este concentrată în provincia Transvaal, Orange şi a Capului.
Energetica R.A.S. se bazează pe cărbuni. Aceştia alimentează centralele termoelectrice, majoritatea situate în Transvaal. O parte din energie se produce la centralele nuclearoelectrice. Electroenergetica aparţine aproape în întregime sectorului de stat.
• Din ce cauză în R.A.S. cel mai mare volum de energie electrică se produce la centralele
termoelectrice?
Industria siderurgică asigură cea mai mare parte din necesităţile în metale ale industriei constructoare de maşini. Această ramură este naţionalizată şi se dezvoltă în provinciile Transvaal, Orange şi Natal.
• Identifică pe harta economică (fig. 157) centrele siderurgice.
Industria constructoare de maşini este specializată în producţia de utilaje pentru industria extractivă, construcţia de maşini de transport, inclusiv de material rulant, de tractoare şi alte maşini agricole. în porturile maritime sunt concentrate reparaţia şi construcţiile navale. în ultimul timp se dezvoltă industria electrotehnică, unele ramuri ale industriei electronice (producţia de televizoare, casetofoane, aparate radio). Unităţile de producţie respective funcţionează pe baza capitalului străin (japonez, american, german). Principalele centre ale industriei constructoare de maşini se află în Transvaal. Mari centre sunt Cape Town, Durban, Port Elizabeth.
Apariţia şi dezvoltarea industriei chimice este şi ea legată de industria extractivă. în prezent industria chimică produce: substanţe explozibile, acid sulfuric, îngrăşăminte minerale, coloranţi, vopsele, detergenţi, polimeri, preparate farmaceutice, mijloace de protecţie a plantelor etc. Centrele principale simt situate în sudul provinciei Transvaal şi în nordul provinciei Orange. Mari uzine petrochimice, ce funcţionează pe bază de capital străin, sunt situate în Cape Town şi Durban.
Dintre ramurile industriei uşoare mai importante sunt industriile textilă, de confecţii şi de încălţăminte. Multe produse ale industriei uşoare sunt importate din alte ţări (ţările noi industrializate asiatice, Marea Britanie,
Geo_ll_Cap_5_b-indd 216 20.06.2014 13:34:42
<
68°/
b
;
îA4% ц%
—П—7ï8%---------------------n—
Li lJ LJL
Ş çÇ3
â/ 4
i
ă№ *4
«s
$
Fig. 160. Structura fondului funciar.
După producţia de vin, R.A.S. ocupă locul opt în lume şi primul loc în Africa (a. 2011).
Recolta anuală de: porumb -12 mln. t, de trestie de zahăr -16 mln. t, de portocale -1,4 mln. t, de mere - 724 mii t, seminţe de floarea-soarelui - 490 mii t.
Creşterea ovinelor pe păşuni montane
Germania). Industria alimentară, prezentată prin producţia de carne, ulei din seminţe de floarea-soarelui, conserve din fructe şi legume, zahăr şi vinuri, este destinată în mare parte exportului.
AGRICULTURA
Deşi în sectorul agrar sunt încadrate circa 10% din totalul persoanelor ocupate în economie, lui îi revine doar 5% din volumul produsului intern brut. R.A.S. este un mare exportator de lână, fructe.
Cele mai importante suprafeţe cultivate se află în zona de litoral şi în partea centrală a provinciei Transvaal. Extinderea suprafeţelor de terenuri agricole este limitată de lipsa de apă pentru irigaţie. Doar 2% din terenurile agricole sunt irigate, toate acestea aparţinând fermierilor europeni.
• Analizează diagrama (fig. 160) şi explică cum influenţează structura fonduluifunciar
asupra specializării agriculturii
în agricultura R.A.S. se impun două sectoare agricole principale: sectorul african şi cel european.
Sectorul african este reprezentat de gospodării ţărăneşti mici şi rudimentare cu caracter seminatural. Suprafaţa medie a acestor gospodării nu depăşeşte 1,5 ha. Folosirea metodelor învechite de lucrare a pământului, lipsa de îngrăşăminte minerale, cultivarea din an în an a unora şi aceloraşi culturi conduc la degradarea solului şi, implicit, la scăderea recoltei la hectar, în aceste gospodării se cultivă cereale, manioc, batat, cucurbitacee. Păşunile sunt de calitate inferioară, iar productivitatea animalelor e scăzută. Sectorul respectiv acoperă necesităţile populaţiei în produse alimentare doar parţial.
Sectorului european îi revine cea mai mare parte a terenurilor agricole. Suprafaţa medie a gospodăriilor din acest sector este de 900 ha. Principalul tip de gospodării sunt fermele cu caracter de marfa, în care se folosesc pe larg tehnica agricolă şi metodele agrotehnice moderne. Aceste gospodării asigură partea covârşitoare din producţia comercializată, inclusiv cea destinată exportului.
Pe coasta oceanică în provincia Capului şi în sudul provinciei Transvaal predomină gospodării de tip suburban, specializate în cultivarea legumelor, fructelor, în producerea lactatelor.
în cultura plantelor rolul principal îl joacă cerealele. în gospodăriile sectorului african porumbul şi sorgul sunt cultivate ca produse alimentare, iar în sectorul european - ca plante furajere. Grâul este cultivat numai în gospodăriile fermiere europene. Pentru asigurarea consumului intern R.A.S. importă circa ^3 din grâul necesar. în R.A.S. sunt bine dezvoltate legumicultura, pomicultura, viticultura. Plantaţiile de citrice şi fermele specializate în legumicultură predomină în regiunile de est ale ţării, pe litoralul Oceanului Indian. Dintre culturile tehnice mai importante sunt trestia de zahăr, arahidele, bumbacul şi tutunul.
• Analizeză harta economică (fig. 157) şi explică repartizarea culturii plantelor.
Rolul de frunte în creşterea animalelor revine creşterii ovinelor pe păşuni naturale în gospodăriile cu caracter extensiv din regiunile aride de vest ale ţării. R.A.S. este unul dintre principalii exportatori mondiali de lână. Creşterea bovinelor de lapte şi carne este concentrată în gospodăriile specializate de tip suburban din sud-estul ţării (provinciile Transvaal şi Orange).
Geo_l l_Cap_5_b.indd 217 20.06.2014 13:34:42
Caniaflüß I
Capitalul 1
22,5%
□ diamante şi aur
■ minereuri feroase şi neferoase
□ produse agro-alimentare
□ produse chimice
■ alte produse
14,5%
■ maşini, utilaje şi echipament industrial
□ mijloace de transport
□ produse chimice
□ produse agro-alimentare
■ alte produse
Fig. 161. Structura exportului de mărfuri.
Fig. 162. Structura importului de mărfuri.
TRANSPORTURILE
Principalii parteneri în exportul de mărfuri: Japonia, Italia, S.U.A., China, Germania, Marea Britanie, India.
Principalii parteneri în importul de mărfuri: Germania, Japonia, Italia, Franţa, China, India, Arabia Saudită.
R.A.S. este unica ţară din Africa asigurată cu reţele de transport. Rolul principal în traficul de mărfuri revine transportului feroviar care se află în proprietatea statului.
• Recunoaşte pe harta transporturilor din atlas regiunile cu cea mai densă reţea de căi
ferate. Cu ce state sunt legate căile ferate ale R.A.S. ?
• Care este importanţa transportului maritim în dezvoltarea economică a R.A.S. ?
Transporturile autorutier şi aerian sunt relativ bine dezvoltate.
RELAŢIILE ECONOMICE EXTERNE
Comerţul exterior are o importanţă mare pentru economia R.A.S.
Renunţarea la politica de segregaţie şi soluţionarea problemelor social- politice interne în R.A.S. au favorizat dezvoltarea relaţiilor comerciale cu statele în curs de dezvoltare din Africa. Se lărgesc tot mai mult relaţiile economice cu statele înalt dezvoltate ale lumii.
• Analizează diagramele şi compară exporul cu importul (fig. 161,162).
Evaluare
(Repuößca Africa de Sud
1. Enumeră particularităţile specifice ale poziţiei economico-geografice a R.A.S.
2. Utilizând hărţile respective şi textul din manual, descrie condiţiile naturale ale R.A.S.
3. Compară resursele naturale ale R.A.S. cu cele ale Germaniei. Completează în caiet tabelul alăturat.
4. Analizează harta „Densitatea populaţiei” din atlas şi explică cauzele repartiţiei neuniforme a populaţiei.
5. Care sunt asemănările şi deosebirile dintre economia R.A.S. şi cea a Braziliei?
6. Explică importanţa sectorului european în agricultura R.A.S.
7. Care dintre cele două sectoare agrare ale R.A.S. este mai productiv şi de ce?
8. Identifică răspunsul corect şi marchează cu Xîn căsuţa alăturată:
□ R.A.S. produce cea mai mare cantitate de energie electrică la: a) CTE □; b) CHE □; c) CNE □
□ Stat-enclavă pe teritoriul R.A.S. este: a) Bortswana □; b) Lesotho Q c) Zimbabwe Q
□ R.A.S. este lider mondial în ceea ce priveşte rezervele de: a) cărbune Q b) aur Q c) cositor Q
□ Pe plan mondial R.A.S. se evidenţiază după şeptelul de: a) porcine □; b) ovine □; c) bovine

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: