India

09:12 0 Comments

COMPONENŢA TERITORIULUI ŞI POZIŢIA
ECONOMICO-GEOGRAFICĂ
• Apreciază poziţia economico-geografică a Indiei conform algoritmului.
Timp de aproximativ două secole India era cea mai mare şi cea mai bogată colonie a Angliei, reprezentând o „perlă” în Coroana Britanică. Ea a fost printre primele colonii din Asia, care au obţinut independenţă politică (1947). Tot atunci, după criteriul religios, India a fost divizată în două state - India propriu-zisă şi Pakistan, din a cărui componenţă mai apoi s-a desprins şi s-a proclamat ca stat suveran Bangladesh (1971).
India este situată pe Peninsula India, scăldată din două părţi de apele Oceanului Indian, iar la nord este despărţită de restul continentului asiatic prin sistemele muntoase Pamir, Karakorum, Himalaya, greu accesibile. India se învecinează numai cu state în curs de dezvoltare, cum sunt Bangladesh şi Myanmar la est, Nepal şi Bhutan la nord, Sri Lanka şi Maldive la sud. La vest India se învecinează cu Pakistanul, care are un nivel de dezvoltare economică
Cifrele de pe hartă Indică regiunile agricole:
I - cultura orezului;
II - cultura grâului;
III - cultura bumbacului;
IV - cultura trestiei de zahăr, orezului,
plantelor oleaginoase;
V - cultura ceaiului, citricelor;
VI - terenuri puţin utilizate.
Fig. 131. India. Harta economică.
Geo_ll_Cap_5_b.indd 191 20.06.2014 13:33:40
Capitolul^ î
Capitalul V
j
India se întinde de la nord spre sud pe o distanţă de 3,2 mii km, iar de la vest la est - de 2,9 mii km.
India este o republică federală alcătuită din 25 de state, 6 teritorii unionale şi un teritoriu naţional - Delhi.
mai avansat decât statele amintite, dar divergenţele politice care au apărut între aceste două state îndată după obţinerea independenţei împiedică întreţinerea unor legături economice între ele. Ieşirea largă la Oceanul Indian, prin care trec în prezent căi maritime comerciale de importanţă mondială, joacă un mare rol în menţinerea legăturilor comerciale atât cu ţările din Orient, cât şi cu cele din Occident.
APRECIEREA ECONOMICĂ A CONDIŢIILOR ŞI RESURSELOR NATURALE
Condiţiile de relief şi cele agroclimatice sunt destul de favorabile pentru viaţa şi activitatea economică a populaţiei Indiei. Cea mai mare parte a Indiei este situată pe Câmpia Indo-Gangetică şi pe Podişul Deccan. La coastele oceanice se întind lanţuri de munţi denudaţi - Gaţii de Est şi Gaţii de Vest, care au multe păsuri. Toate aceste unităţi de relief favorizează valorificarea agricolă a teritoriului, construcţia obiectelor industriale şi a căilor de comunicaţie. Câmpia Bengal din bazinul fluviului Gange este unul dintre cele mai vechi focare agricole de pe Glob.
India este situată în cea mai mare parte în zonele subtropicală şi tropicală musonică, iar extremitatea de sud - în zona subecuatorială. Regimul termic permite de a practica cultura plantelor anul în jur şi de a obţine câte 2-3 recolte pe an de pe acelaşi teren, fapt ce are o deosebită imporatnţă pentru un stat cu o populaţie imensă cum este India.
Dintre resursele naturale o importanţă deosebită pentru India au solurile, în special cele aluviale, larg răspândite pe câmpii şi în văile râurilor. Podişul Deccan este acoperit predominant de soluri negre, formate pe rocile dezagregate vulcanice. Pe lângă fertilitatea naturală destul de înaltă, aceste soluri mai au şi o altă proprietate valoroasă - de a păstra un timp îndelungat umezeala.
Sunt bogate şi variate resursele subsolului, marea lor majoritate fiind asociate cu formaţiunile scutului precambrian, care se află la baza Podişului Deccan. Dintre resursele minerale de combustibil se remarcă cele de cărbune superior. Peste 80% din rezervele de cărbune superior sunt concentrate în nord-estul Indiei - în Bazinul Damodar. Petrolul şi gazele naturale din nord-estul ţării sunt cunoscute încă din perioada colonială. După obţinerea independenţei în vestul Indiei au fost descoperite noi câmpuri petroliere, care reprezintă cea mai mare parte din rezervele ţării, în zona de seif a Golfului Cambei. Dintre alte resurse energetice se remarcă cele de uraniu şi thoriu, concentrate pe Podişul Deccan. India dispune de resurse metalifere bogate, îndeosebi de minereu de fier şi de mangan. Rezervele acestor materii prime, de calitate superioară, sunt printre cele mai mari din lume. India mai dispune şi de rezerve de metale neferoase, mai importante fiind cromitele şi bauxita. Pe Podişul Deccan se află importante rezerve de grafit, magnezit, mică. în trecut India dispunea de mari rezerve de diamante, pietre preţioase, aur, însă exploatarea intensă pe parcursul a mai multor secole a dus la epuizarea lor. Dintre alte resurse naturale mai menţionăm pe cele Circa 22% din suprafaţa ţării este
ocupată de păduri. O importantă bogăţie constituie râurile cu un mare debit Munţii Himalaya de apă, fiind folosite pentru irigaţie şi pentru producţia de energie electrică.
Geo_ll_Cap_5_b.indd 192 20.06.2014 13:33:41
I
1901
1951
1970
1981
1994
1997
2003
2007
2012
2025
238,3 □ 360,9 ==l 539
--------1684
1918,6 1967,8 11049,7 ] 1129,8 =11259,7 458,2
• Din ce grupă de state face parte India după gradul de asigurare cu resurse naturale?
• Analizează harta economică (fig. 131) şi identifică principalele minerale utile.
POPULAŢIA
După numărul populaţiei, India deţine locul doi în lume, fiind devansată doar de China.
Fig. 132. Evoluţia numerică a populaţiei, mln. loc.
62°/c
33°/c
1
5,0%
0-15 16-65 peste
ani de ani 65 de ani
• Utilizând fig, 132, explică evoluţia numerică a populaţiei în India,
• Ce politică demografică promovează India? Este oare eficientă această politică?
• Cum se răsfrânge sporul natural mare al populaţiei asupra economiei Indiei?
Sub aspect etnic, India este o ţară multinaţională. Printre cele mai mari popoare se evidenţiază hindustanii, bengalii, assamii, biharii, pendjabii, tamilii etc. Limba oficială este hindi, care este înţeleasă de majoritatea populaţiei. Este destul de pestriţă şi componenţa religioasă, populaţia divizându-se în caste.
în repartiţia teritorială a populaţiei Indiei există diferenţieri mari. Având o densitate medie de 383 loc./km2, în zona submontană de nord ea scade până la 1-2 loc./km2, pe Podişul Deccan depăşeşte 50 loc./km2, iar pe Câmpia Indo- Gangetică şi pe litoralul estic - numără peste 800 loc./km2.
Fig. 133. Structura pe vârste a populaţiei.
Tn prezent sporul natural constituie 1,4% pe an, iar în perioada exploziei demografice el atingea 2,25%.
• Analizează fig. 133. Care sunt cauzele şi consecinţele acestei structuri pe vârste a populaţiei?
Gradul de urbanizare al Indiei este unul încă scăzut (31%), însă după numărul de aglomeraţii urbane şi oraşe milionare India poate fi comparată doar cu S.U.A. şi China. Speranţa de viaţă la naştere la bărbaţi constituie 64 de ani, la femei - 67 de ani.
India se confruntă cu probleme demografice majore. Creşterea vertiginoasă a populaţiei conduce la agravarea unor astfel de probleme social- economice cum ar fi: problema alimentară, şomajul, asigurarea cu locuinţe şi obiecte de menire socială, problema ecologică etc.
CARACTERIZAREA GENERALA A ECONOMIEI
India este cel mai multinaţional stat din lume.
• Prin ce se explică nivelul scăzut de dezvoltare economică a Indiei?
în anii de după obţinerea independenţei politice India a înregistrat succese remarcabile în sfera economico-socială. Ea a devenit unul din liderii ţărilor în curs de dezvoltare, îndeplinind cu succes programa industrializării şi reformelor în agricultură. India îşi asigură necesităţile proprii în producţia de tractoare şi automobile, utilaje industriale pentru diferite ramuri, în multe mărfuri de larg consum.
Ponderea Indiei în P.N.B. mondial constituie peste 4%, pe când în populaţia mondială - 17,8%. Paralel cu întreprinderile industriale mari, dotate cu cele mai noi utilaje şi tehnologii, există încă zeci de mii de întreprinderi mici meşteşugăreşti. De rând cu gospodăriile agricole moderne există milioane de gospodării ţărăneşti mici seminaturale ori naturale, în care lucrările agricole Ore de curs desfăşurate în aer liber se îndeplinesc manual. Majoritatea localităţilor rurale sunt lipsite
13 Geografia umană a lumii, ci. a Xl-a
Geo_ll_Cap_5_b.indd 193 20.06.2014 13:33:42
Cupiioh
Capitalul V
Religii:
hinduismul (83%); islamismul (11%); budismul (4%); creştinismul (2%).
de electricitate, radio, televiziune şi alte servicii. Sectorului de stat îi aparţine o mare parte din obiectivele principale ale industriei petroliere, carbonifere, metalurgice, constructoare de maşini-unelte, de producere a îngrăşămintelor minerale. Au fost naţionalizate cele mai mari bănci. India este o ţară industrial- agrară.
• Determină structura populaţiei pe sectoare de activitate (vezi fig-135).
Cele mai mari centre constructoare de maşini: Durgapur, Ranchi, Calcutta, Jamshedpur, Hardwar, Delhi, Madras, Bangalore, Bombay (Mumbay).
India este lider mondial în producerea de articole de iută. Calcutta este cel mai mare centru de prelucrare a iutei.
India produce anual 588,5 mln. t de cărbune, 240 mln, t de minereu de fier, 72 mln. t de oţel, 4,0 mln. de autovehicole, 1 053 mlrd. kWh de energie electrică.
Peste 80% din rezervele de cărbune superior sunt concentrate în bazinul Damodar.
Centrale
nuclearoelectrice: Madras, Bombay (Mumbay),
Narora (în apropiere de Delhi).
Cele mai mari centre siderurgice sunt: Bokaro, Ruorchela, Durgapur, Bhilai, Visakhapatnam.
INDUSTRIA
în componenţa producţiei industriale se evidenţiază industria uşoară şi cea alimentară. Ramura tradiţională a industriei este industria textilă. Anume această ramură, încă în perioada colonială, a stat la baza industrializării ţării, în prezent rolul de frunte în structura industriei îl deţine industria grea, specializată nu numai în producţia metalelor feroase şi neferoase, a maşinilor- unelte, utilajelor şi echipamentului industrial, a locomotivelor, autovehiculelor, tractoarelor, televizoarelor, dar şi a maşinilor electronice de calcul, a aparatelor de zbor, a utilajelor pentru centralele nuclearoelectrice etc.
Energetica. Baza energetică a ţării o constituie cărbunele superior, petrolul, energia hidraulică şi minereurile radioactive.
• Identifică pe harta economică (fig. 131) bazinele carbonifere şi regiunile în care se
extrage petrolul.
Cărbunii sunt utilizaţi, în cea mai mare parte, la centralele termoelectrice (acestea produc 75% din energia electrică) construite atât în apropierea bazinelor carbonifere, cât şi în marile aglomeraţii urbane. O altă parte de cărbuni sunt folosiţi în transportul feroviar, care utilizează locomotive cu abur.
Resursele proprii de petrol asigură numai o parte din necesarul ţării. Principalele exploatări de petrol sunt situate în vest, în preajma Golfului Cambei şi în zona de şelf din golf. în ultimii ani creşte rolul petrolului în balanţa de combustibil. Mai mult de V2 din petrolul consumat în ţară provine din import.
• Studiind harta „ Comerţul mondial cu petrol” (fig. 45), determină statele din care India
importă petrol.
Mari rafinării de petrol au fost construite în portul Haldia, în apropiere de Calcutta, de asemenea, în apropierea capitalei şi la Mothura.
Industria siderurgică a început să se dezvolte încă în perioada colonială, pentru a asigura cu metal întreprinderile de producţie a şinelor de cale ferată, uneltelor agricole şi a unor obiecte de uz casnic, a căror transportare din Marea Britanie nu era rentabilă. După obţinerea independenţei politice au fost construite mari uzine şi combinate siderurgice în estul Indiei, unde se află resurse însemnate de minereu de fier, mangan, cărbuni cocsificabili.
• Recunoaşte pe harta economică (fig. 131) principalele centre siderurgice.
Se dezvoltă unele ramuri ale industriei metalelor neferoase, dintre care se evidenţiază producţia de aluminiu, cupru, plumb şi zinc, pe baza materiei prime locale.
Industria metalurgică are mari perspective de dezvoltare, ţinând cont de prezenţa bogatelor resurse de materii prime, cărbune cocsificabil, de piaţa internă largă de desfacere a producţiei în procesul de industrializare a ţării.
Geo_ll_Cap_5_b.indd 194 20.06.2014 13:33:43
Fig. 134. Ponderea centralelor electrice în producţia de energie electrică în India.
India este renumită prin producţia de preparate farmaceutice (Bombay, Delhi).
India se evidenţiază prin producerea de bijuterii, articole de artizanat, o bună parte din ele fiind exportate.
Industria ceaiului din India se bucură de o faimă bine meritată în lume, ţara fiind una dintre principalii producători şi exportatori.
O însemnătate deosebită pentru economia Indiei are industria constructoare de maşini, care în ultimele decenii s-a completat cu ramuri noi, inclusiv cu cele moderne. India produce maşini-unelte, utilaje şi echipamente industriale, material rulant, nave maritime, autovehicule, tractoare, motoare electrice, generatoare, transformatoare, frigidere, maşini de spălat, avioane de pasageri şi militare, elicoptere. Industria electronică produce maşini electronice de calcul, televizoare, aparate radio, mijloace de telecomunicaţii, diverse aparate electronice pentru centralele nuclearoelectrice şi pentru cercetările spaţiului cosmic.
• Explică după ce factori sunt amplasate ramurile: a) consumatoare de metal; b) ce necesită resurse umane de muncă
• Identifică pe harta economică (fig. 131) principalele centre constructoare de maşini.
Industria chimică a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare ascendentă. India produce o gamă largă de produse chimice: îngrăşăminte minerale, coloranţi, vopsele, acizi. Creşte producerea de diferiţi polimeri (mase plastice, fibre şi fire sintetice, cauciuc sintetic ş.a.) pe baza prelucrării chimice a petrolului şi a cărbunelui. Mari uzine petrochimice se află în apropiere de Calcutta şi de New Delhi.
• Găseşte pe harta economică (fig. 131) principalele centre ale industriei chimice.
Industria uşoară, îndeosebi cea textilă, are un rol important în economia Indiei. Se remarcă, în primul rând, industria bumbacului, amplasată pe întreg teritoriul ţării, însă regiunea principală de producere a ţesăturilor de bumbac este arealul Bombay-Ahmedabad. în producerea acestui tip de ţesături, India este depăşită numai de China şi S.U.A. Este renumită încălţămintea din piele naturală, o bună parte din care este exportată.
Industria alimentară este distribuită pe întreg teritoriul ţării, producţia ei fiind destinată consumului intern şi exportului. Se remarcă industriile de lapte şi unt (primul loc pe Glob), producere a zahărului, uleiului vegetal, conservelor din fructe şi legume.
• Recunoaşte pe harta economică (fig. 131) principalele centre ale industriei alimentare.
Cultura piperului
AGRICULTURA
Agricultura este una din ramurile principale ale economiei Indiei. Ea este prima dintre ţările în curs de dezvoltare asiatice, care a declanşat în anii ’60-70 ai sec. al XX-lea „revoluţia verde”, având ca obiectiv majorarea considerabilă, într-o perioadă scurtă, a producţiei de cereale şi soluţionarea problemei alimentare. în acest scop statul a făcut mari alocări de capital, acordând ajutor gospodăriilor agricole în procurarea tehnicii agricole, îngrăşămintelor minerale, materialului de însămânţat din soiuri de elită înalt productive, în construcţia noilor sisteme de irigaţie. Toate aceste măsuri întreprinse de stat au contribuit la sporirea substanţială a produselor alimentare, încât pe la mijlocul anilor ’70 ai sec. al XX-lea India a încetat de a le mai importa. Au fost create rezerve strategice de cereale, o parte din ele se exportă.
• Explică cum influenţează condiţiile naturale asupra dezvoltării agriculturii Indiei.
Geo_ll_Cap_5_b.indd 195 20.06.2014 13:33:44
Capiwlul* 1
Capitalul V
După suprafeţele irigate, India deţine primul loc în lume - 558,1 km2.
Recolta anuală: de orez - 122 mln. t, de grâu - 87 mln. t, de porumb - 21 mln. t, de trestie de zahăr - 347,9 mln. t, de bumbac -4,6 mln. t.
28%
■ sectorul primar
■ sectorul secundar □ sectorul terţiar
Fig. 135. Structura populaţiei pe sectoare de activitate.
Cultura plantelor este subramura principală a agriculturii Indiei, căreia îi revin 80% din costul producţiei agricole. Condiţiile naturale, pe cea mai mare parte a teritoriului, sunt favorabile pentru cultura plantelor. Ţara dispune de mari suprafeţe de terenuri agricole. După suprafaţa de terenuri arabile, care constituie 56% din suprafaţa ţării India este devansată numai de S.U.A. şi Rusia.
• Studiind harta economică (fig. 131), determină repartiţia principalelor culturi agricole.
în structura suprafeţelor cultivate predomină culturile alimentare, care ocupă 85%. Dintre cereale principala cultură este orezul, răspândit pe larg în cursul de mijloc al Gangelui şi în valea râului Brahmaputra. Mari suprafeţe ocupate cu grâu se află în regiunile aride din cursul superior al Gangelui, unde pe terenurile irigate ale gospodăriilor de marfa se obţin recolte bogate. Culturile tehnice sunt foarte răspândite pe întreg teritoriul Indiei. Cele mai întinse suprafeţe cultivate cu trestie de zahăr se află în valea Gangelui, bumbacul este mai răspândit pe Podişul Deccan şi în regiunile de vest pe terenurile irigate, iuta - în delta Gangelui şi în valea Brahmaputrei, ceaiul - pe colinele montane din nord-estul ţării, arahidele - pe Podişul Deccan, tutunul - în deltele râurilor Godavari şi Krishna.
Condiţiile naturale permit cultivarea tuturor pomilor fructiferi cunoscuţi. Culturile de cafea, cacao, cauciucul natural se cultivă în scop comercial.
Un articol tradiţional al exportului indian sunt mirodeniile. în sudul ţării se cultivă pe larg piperul, cuişoarele, scorţişoara, vanilina etc.
Creşterea animalelor joacă un rol secundar în structura agriculturii, deşi şeptelul de bovine este cel mai mare din lume. Cu toate acestea problema alimentaţiei populaţiei este soluţionată parţial, ca urmare a restricţiilor religioase impuse de hinduism, care interzice sacrificarea vitelor, vaca fiind considerată animal „sacru”. De aceea bovinele şi bubalinele se folosesc, în primul rând, ca forţă de tracţiune şi, parţial, pentru lapte.
Insuficienţa produselor animaliere este parţial completată de produsele din pescuit.Producţia de peşte a depăşit 4,1 mln. tone (locul cinci în lume).
TRANSPORTURILE
India se referă la grupa de state asiatice cu un nivel relativ înalt de dezvoltare a transporturilor. în traficul intern de mărfuri şi de persoane rolul principal revine transportului feroviar. India este unul dintre statele lumii cu cea mai mare lungime a căilor ferate (64,2 mii km, dintre care V2 sunt cu ecartament îngust). Transportul feroviar este dotat cu locomotive Diesel şi electrice, dar se mai folosesc şi locomotive cu abur. Locul doi în traficul intern de mărfuri şi persoane revine transportului rutier.
Transportul maritim asigură atât transporturile de cabotaj, cât şi relaţiile economice externe.
• Studiind harta economică (fig. 131), găseşte principalele porturi maritime şi notează-le pe harta-contur.
Aeroporturile din Delhi, Bombay, Bengalore au importanţă internaţională.
Tradiţional pentru India, îndeosebi la oraşe, este transportul cu ricşa.
Geo_ll_Cap_5_b.indd 196 20.06.2014 13:33:49
12,5%
17,4%
□ produse textile şi confecţii
■ pietre preţioase şi bijuterii
□ produse tehnice
□ produse agricole
□ produse chimice
■ minereuri şi produse metalurgice
■ alte produse
4,8%!
9,2%
22,5%
■ maşini şi echipament
□ petrol şi produse petroliere
□ produse chimice
■ perle şi pietre preţioase
■ fontă şi oţel
□ produse agro-alimentare
■ alte produse
Fig. 136. Structura exportului de mărfuri.
Fig. 137. Structura importului de mărfuri.
Principalii parteneri în exportul de mărfuri: S.U.A., Japonia, Marea Britanie, Hong Kong, Germania, Emiratele Arabe Unite, China.
Principalii parteneri în importul de mărfuri: S.U.A., Germania, Elveţia, Arabia Saudită, Belgia, Marea Britanie, Kuwait, Japonia, China, Irak.
RELAŢIILE ECONOMICE EXTERNE
în perioada colonială India întreţinea relaţii economice numai cu metropola - Marea Britanie. După obţinerea independenţei, ea şi-a extins geografia acestor relaţii, stabilind contacte cu ţările înalt dezvoltate şi cu cele în curs de dezvoltare. Au avut loc schimbări importante şi în structura comerţului exterior. Atât în import, cât şi în export a sporit ponderea producţiei industriei de prelucrare pe seama reducerii volumului materiilor prime şi a produselor alimentare.
• Examinează diagramele (fig. 136 şi 137) şi compară exportul şi importul Indiei.
Evaluare 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
India
1. Compară poziţia economico-geografică a Indiei cu cea a Japoniei.
2. în baza analizei hărţilor respective din atlas şi a textului din manual caracterizează condiţiile şi resursele naturale ale Indiei.
3. Completează în caiet schema „Probleme cauzate de sporul natural mare al populaţiei Indiei”.
4. Ce influenţă are religia asupra tradiţiilor, obiceiurilor, relaţiilor interetnice?
5. Identifică pe harta densităţii populaţiei din atlas oraşele milionare. Cum explici creşterea rapidă a oraşelor mari? Notează-le pe harta-contur.
6. De ce India este numită stat în curs de dezvoltare, deşi face parte din primele 10 state din lume după volumul producţiei?
7. Utilizând tabelul alătuTerenuri
arabile
Culturi
permanente
Păşuni şi fâneţe
Păduri
Alte
terenuri
56%
1%
4%
22%
17%
rat, construieşte în caiet diagrama circulară „Structura fondului funciar al Indiei”.
8. în obţinerea căror produse agricole India este lider mondial?
9. Care sunt particularităţile sectorului zootehnic al Indiei?
10. Completează enunţurile:
□ După forma de guvernare India este...
□ După numărul populaţiei India deţine locul...
□ Cel mai mare oraş-port este ...
□ Principalul bazin carbonifer este ...
□ Animal sacru este considerat...
□ India şi-a obţinut independenţa politică în anul...
□ Religia naţională a Indiei este ...
□ Cele mai mari trei etnii sunt...
□ India este un mare exportator de ...
□ Râu sfânt pentru indieni este ...
11.* Utilizând surse de informare suplimentare, scrie un eseu pe tema: „India între trecut şi prezent”.

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: