Evoluţia Hărţii politice a lumii în perioada contemporană

05:39 0 Comments

Formarea hărţii politice a lumii constituie un proces istoric îndelungat, care reflectă întregul mers al dezvoltării societăţii umane ce cuprinde milenii, începând cu diviziunea socială a muncii, apariţia proprietăţii private şi divizarea societăţii în clase sociale. Modificându-se de-a lungul mai multor secole, harta politică a lumii a reflectat formarea şi destrămarea statelor, schimbarea hotarelor lor, descoperirea şi popularea unor noi pământuri, apariţia imperiilor coloniale. Harta politică a lumii reflectă forma de guvernare a statelor, particularităţile sistemului diviziunii teritorial-administrative, relaţiile dintre state, conflictele regionale care apar în legătură cu determinarea hotarelor de stat.
Schimbările pe harta politică a lumii sunt de diferit ordin. Unele dintre ele sunt de ordin cantitativ, determinate de dobândirea unor teritorii sau de pierderea lor în urma acaparării pe cale forţată ori de cedarea benevolă de către state etc.
Schimbările calitative nu duc de obicei la schimbarea teritoriilor. Esenţa lor constă în înlocuirea unei formaţiuni social-economice cu alta, obţinerea independenţei de stat de către fostele colonii, introducerea unor noi forme de guvernare etc.
Schimbările cantitative pe harta politică a lumii simt, în mare parte, de domeniul epocilor trecute, când războaiele erau un mijloc obişnuit de rezolvare a litigiilor dintre state, când avea loc procesul intens de descoperire şi valorificare a pământurilor noi, de formare a imperiilor coloniale. Viaţa a arătat însă că problema divergenţelor teritoriale astăzi nu poate fi soluţionată pe cale militară. în secolul nuclear această cale poate transforma planeta Terra într-un mormânt gigantic.
Aşadar, schimbările cantitative de pe harta politică a lumii tot mai mult cedează locul schimbărilor calitative. Dialogul, reglementarea pe cale paşnică a litigiilor teritoriale, a conflictelor internaţionale constituie calea umanităţii în mileniul al treilea.
Toate evenimentele care se referă la formarea hărţii politice contemporane a lumii convenţional se împart în două perioade: nouă (începând cu sec. al XVII-lea - până la Primul Război Mondial) şi contemporană (
Tabelul 1. HARTA POLITICĂ A LUMII ÎN PERIOADA CONTEMPORANĂ
Perioada
istorică
Timpul
Evenimentele şi schimbările principale pe harta politică a lumii
Contemporană
Anii de după Pri-
(se împarte în
mul Război Mon-
trei etape)
dial - până în prezent
Etapa 1
Anii dintre cele do-
• Destrămarea Imperiului Austro-Ungar, Imperiului Otoman,
uă războaie mon-
formarea noilor state suverane în Europa - Austria, Ungaria,
diale
Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Albania.
• Lărgirea posesiunilor coloniale ale Marii Britanii, Franţei, Belgiei, Italiei, Japoniei.
Etapa II
Anii de după cel de-
• Mişcarea de eliberare naţională în colonii şi începutul desal
Doilea Război
trămării sistemului colonial mondial. îşi obţin suveranitatea
Mondial - sfârşitul
cele mai mari colonii din Asia ale Olandei (Indonezia -1945),
anilor ’80 ai sec.
ale S.U.A. (Filipine - 1946), Marii Britanii (India - 1947).
al XX-lea
• Formarea sistemului mondial socialist cu participarea directă a imperiului sovietic.
în aceste ţări structurile democratice bazate pe drept au fost înlocuite cu regimuri totalitare comuniste de tip sovietic.
• Declanşarea „războiului rece” dintre ţările celor două blocuri - socialist şi capitalist.
• Crearea organizaţiei de integrare economică socialistă - C.A.E.R. (1949).
• Decolonizarea Africii. Anul 1960 a fost marcat ca „Anul Africii”, când îşi obţin suveranitatea 17 state, foste colonii ale Marii Britanii, Franţei, Belgiei.
• încheierea procesului de eliberare naţională din Oceania cu obţinerea independenţei în a. 1991 de către Statele Federale ale Microneziei şi Republica Insulelor Marshall.
Etapa III
Sfârşitul anilor ’80-
• Dispariţia sistemului mondial colonial de pe harta politică
începutul anilor ’90
a lumii. în a. 1990 a devenit suverană Namibia - una dintre
ai sec. al XX-lea - până în prezent
ţările cele mai mari după suprafaţă din Africa.
Anii 1989-1991
• Revoluţii democratice, majoritatea fără vărsări de sânge (revoluţii „de catifea”), care au condus la demontarea regimurilor totalitare comuniste, la restabilirea democraţiei şi la reîntoarcerea la economia de piaţă - a dispărut sistemul mondial socialist.
Anul 1990
• Reunificarea Germaniei.
• Proclamarea suveranităţii statelor baltice: Estonia, Letonia, Lituania.
Anul 1991
• Desfiinţarea C.A.E.R.-ului.
• Destrămarea U.R.S.S. şi crearea a 12 state suverane.
Anii 1991-1992
• Scindarea Iugoslaviei în 5 state independente (Slovenia, Croaţia, Macedonia - 1991; Bosnia şi Herţegovina; Serbia şi Muntenegru -1992).
Anul 1993
• Divizarea Cehoslovaciei în două state (Cehia şi Slovacia).
• Obţinerea independenţei de către Eritreea.
Anul 1997
• Hong Kongul, fostă colonie a Marii Britanii, este retrocedat Chinei.
Anul 1999
• Macao, fostă colonie portugheză, este retrocedat Chinei.
Anul 2002
• Obţinerea independenţei de către Timorul de Est.
Anul 2006
• Divizarea Serbiei şi a Muntenegrului în două state.
GeollCapl.indd 9 20.06.2014 11:13:00
Capitolul 1
Cap iw lui 1
Hong Kong - regiune administrativă a Chinei cu un înalt grad de autonomie, cu statut special de port liber şi centru financiar internaţional pe o perioadă de 50 de ani.
Taiwan - provincie a Chinei cu o economie avansată, strâns legată economic cu statele mari ale lumii. Oficial însă, majoritatea ţărilor lumii nu întreţin relaţii statale cu el.
în anul 2008 provincia Kosovo a Serbiei şi-a proclamat independenţa, care a fost recunoscută de peste 100 de state din lume, însă este nerecunoscută de Consiliul de securitate ONU şi alte state, inclusiv Serbia. După îndelungate conflicte, în anul 2011 a apărut un stat nou pe harta politică a lumii - Sudanul de Sud.
Actualmente pe harta politică a lumii există circa 230 de state şi teritorii, dintre care 194 sunt suverane. în prezent membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite sunt 194 de state (Republica Moldova a devenit membră a O.N.U. în 1992).
Pe harta lumii mai există şi un număr nu prea mare de teritorii dependente şi cu statut special (circa 38): insulele Falkland (Malvine) ale Marii Britanii, Gibraltar (Marea Britanie), Guadelupa (Franţa), Sahara Occidentală (Maroc), Polinezia franceză, Samoa americană, Guyana franceză, Martinica (Franţa), Noua Caledonie (Franţa), Sfânta Elena (Marea Britanie), Bermude (Marea Britanie), Mariane de Nord (S.U.A.), Guam (S.U.A.) etc.
Harta politică se află într-o permanentă schimbare şi trebuie mereu actualizată, întrucât unele state îşi modifică graniţele, se despart, se asociază sau chiar se unesc formând noi ţări.
I
Evaluare
(EvoCuţia hărţii podti a Cumii
în perioada contemporană
1. Explică noţiunile: hartă politică, imperiu colonial, colonie, stat suveran.
2. Cum credeţi, de ce omului Ti este necesar să cunoască cum s-a format harta politică contemporană a lumii?
3. Care evenimente au influenţat asupra formării hărţii politice a lumii la sfârşitul anilor ’80 - începutul anilor ’90 ai sec. al XX-lea? La ce modificări pe harta politică au condus ele?
4. Ce schimbări s-au produs pe harta politică a lumii după Primul Război Mondial?
5. în care etapă de formare harta politică a lumii a suferit schimbări radicale? Ce evenimente au contribuit la aceste modificări?
6. Utilizează textul manualului şi completează în caiet tabelul.
Schimbări cantitative pe harta politică a lumii
Schimbări calitative pe harta politică a lumii
7. Indică cifra care corespunde numărului de state ale lumii contemporane: 100, 152, 230, 250, 190, 170.
8. Harta politică a lumii contemporane redă:
a) repartiţia şi densitatea populaţiei Globului;
b) structura populaţiei în funcţie de diferite criterii;
c) cele mai mari oraşe şi aglomerări urbane;
d) statele lumii şi capitalele lor.
9*. S-a încheiat procesul de formare a hărţii politice? Se schimbă, oare, harta politică în zilele noastre? Argumentează-ţi părerea.

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: