Australia

COMPONENŢA TERITORIULUI ŞI
POZIŢIA ECONOMICO-GEOGRAFICĂ
Australia este situată în emisfera sudică, între Oceanul Indian şi Oceanul Pacific, pe continentul cu acelaşi nume. Ei îi aparţine Insula Tasmania şi o serie de insule mai mici alăturate. Australia are o poziţie geografică mult prea izolată faţă de alte regiuni ale lumii.
Australia se află la o distanţă de 3,5 mii km de Asia de Sud-Est, la 11-16 mii km de ţărmurile S.U.A. şi la peste 21 mii km de Marea Britanie.
• Explică particularităţile poziţiei economico-geografice a Australiei. Indică avantajele
şi dezavantajele acestei poziţii.
CONDIŢIILE ŞI RESURSELE NATURALE
Aspectul naturii Australiei, determinat în cea mai mare parte de climatul tropical, este unic.
• Aminteşte-ţi din cursurile anterioare de geografie:
a) formele de relief ale Australiei;
b) particularităţile climei;
c) reţeaua hidrografică;
d) specificul lumii organice.
Subsolul Australiei este bogat în diferite resurse minerale. în partea de sud-est a ţării se întâlnesc zăcăminte de cărbuni atât de calitate superioară (de importanţă mondială), cât şi de calitate inferioară. Tot în estul Australiei şi pe şelf se găsesc rezerve importante de petrol, iar în regiunile vestice şi pe Insula Tasmania - zăcăminte de minereu de fier de importanţă mondială. In partea de nord şi de nord-est sunt concentrate zăcăminte de bauxită ce constituie V3 din rezervele mondiale. în regiunile vestice se află mari rezerve de nichel şi aur, iar în cele nordice - zăcăminte de uraniu. Australia, îndeosebi partea de est, dispune de rezerve mari de diferite minereuri ale metalelor rare.
• Identifică pe hartă repartiţia minereurilor utile.
în savane se întâlnesc soluri roşii-brune şi cafenii foarte fertile. Dat fiind faptul că pădurile ocupă doar 19,6% din suprafaţa ţării, Australia este insuficient asigurată cu resurse forestiere.
POPULAŢIA
Australia este un stat slab populat.
• La ce tip de reproducere a populaţiei se referă Australia?
Sporul natural constituie 0,7% anual, ceea ce o plasează printre ţările cu creştere lentă a populaţiei. Populaţia Australiei s-a format în urma imigraţiilor din Europa.
• Numeşte statele din care populaţia a emigrat în Australia.
întrucât imigraţiile din Asia au fost interzise de lege, 97% din populaţia Australiei este reprezentată de anglo-australieni urmaşi ai emigranţilor
Capiwlulg î
Capitalul V
1901
1950
1994
2003
2007
2012
2025
=i3,8
8,8
:17,8 =□19,7 =i 20,4
--------122,0
i26T2
Fig. 163. Evoluţia numerică a populaţiei, mln. loc.
67,0%
19,0%
14,0%
0-15 16-65 peste
ani de ani 65 de ani
Fig. 164. Structura pe vârste a populaţiei.
europeni (în marea majoritate englezi şi irlandezi). în ultimele decenii s-a mărit numărul imigranţilor din alte ţări europene: Germania, Italia, Olanda, Grecia ş.a. Aborigenii numără circa 200 mii de oameni, mai puţin de 2% din populaţia ţării.
• Explică evoluţia numerică a populaţiei (vezi fig. 163).
• Analizează diagrama (fig. 164). Ce politică demografică promovează Australia?
Densitatea medie a populaţiei este de 3,0 loc./ km2.
• Analizează harta (fig. 13) şi explică repartizarea populaţiei în Australia.
Australia este o ţară cu un nivel înalt de urbanizare (82%). Principalele
oraşe sunt: Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth, Adelaide, Canberra.
• Găseşte pe hartă principalele oraşe ale Australiei.
Formal, Australia este dominion al Marii Britanii. Şeful statului este regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. în realitate, Australia este o ţară absolut suverană, puterea legislativă fiind exercitată de Parlamentul Federal, iar cea executivă - de Cabinetul de Miniştri în frunte cu prim-ministrul.
CARACTERIZAREA GENERALĂ A ECONOMIEI
Până la mijlocul sec. al XlX-lea Australia servea ca loc de deportări şi de exil pentru cei condamnaţi de lege în Marea Britanie. Afară de aceasta, în Australia au fost împroprietărite persoanele care şi-au pierdut moşiile în S.U.A. după Războiul de Independenţă (1775-1783). Unica ramură economică dezvoltată era creşterea ovinelor, care asigura cu lână o bună parte din industria engleză.
Speranţa de viaţă la naştere:
la bărbaţi - 80 de ani; la femei - 84 de ani.
Cifrele de pe hartă indică regiunile agricole:
I - cultura grâului, creşterea bovinelor,
ovinelor şi a caprinelor; n L II - creşterea bovinelor pe păşuni ^ r
: E A N U
L
naturale; ^\ III - creşterea ovinelor şi caprinelor
iaTITTT^/v
P I
pe păşuni naturale;
\
I
Hotfert / /
IV - gospodării de tip suburban;
\ 130°
I 140°p
mmuEr^ol
JScaraJ^cm^90^
V - terenuri inutilizabile ori puţin folosite.
Fig. 165. Australia. Harta economică.
Geo_ll_Cap_5_b-indd 220 20.06.2014 13:34:44
I
Oraşul Sydney
Valorificarea intensivă a Australiei are loc şi în a doua jumătate a sec. al XlX-lea. în această perioadă începe dezvoltarea industriei extractive, iar mai târziu şi a celei de prelucrare, ceea ce a favorizat transformarea Australiei la sfârşitul sec. al XX-lea într-un stat înalt dezvoltat.
în prezent Australia este o ţară industrial-agrară înalt dezvoltată. Economia ei are un caracter universal si se evidenţiază
> 9
printr-un grad ridicat de concentrare a producţiei (agricole şi industriale) în întreprinderi moderne mari cu o specializare îngustă. în economia ţării, pe lângă capitalul local, o importanţă deosebită are capitalul străin (englez, american, japonez), căruia îi revine 70% din total.
Australia este cel mai mare producător şi exportator de: rutiliu, ilmenit, zirconiu şi monazit.
Australia este renumită prin producţia de pietre preţioase (safir, topaz şi opal) şi diamante.
Principalele centre meta lurgice:
Newcastle şi Port Pirie.
Principalele centre constructoare de maşini: Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane.
INDUSTRIA
Deşi industria Australiei a înregistrat ritmuri înalte de dezvoltare după cel de-al Doilea Război Mondial, ea cedează ţărilor înalt dezvoltate în ceea ce priveşte volumul producţiei industriale, nivelul de înzestrare tehnică a industriei, gradul de dezvoltare a ramurilor industriale moderne etc. Ţara importă în prezent V4 din utilajele industriale necesare. Industria extractivă este una dintre principalele ramuri industriale ale Australiei.
• Explică din ce cauză în Australia este înalt dezvoltată industria extractivă.
Australia deţine supremaţia pe Glob în extracţia de bauxită, minereu
de plumb, rutiliu, ilmenit, titan, ocupând locuri de frunte şi în extracţia de minereu de fier, cupru, zinc, aur, nichel, cărbuni superiori, uraniu. Extracţia anuală de petrol este evaluată la 28 mln. tone, de gaze naturale - la 45,1 mlrd. m3, iar de cărbuni - la circa 415,5 mln. tone. Producţia industriei extractive este destinată, în principal, exportului. în această ramură predomină companiile americane, engleze şi japoneze.
Industria energetică. în structura producţiei de energie electrică rolul principal revine centralelor termoelectrice (90%), care funcţionează pe bază de cărbuni, păcură şi gaze naturale. Restul producţiei de energie electrică se obţine la centralele hidroelectrice, helioelectrice şi eoliene.
• Din ce cauză în Australia cel mai mare volum de energie electrică produsă revine
centralelor termoelectrice?
Producţia de energie electrică atinge 236,4 mlrd. kWh (a. 2012).
Industria siderurgică n-a căpătat amploare, deşi în ţară există resurse mari de materii prime proprii. Producţia anuală a siderurgiei este evaluată la circa 9 mln. tone de fontă şi 8 mln. tone de oţel. O dezvoltare mai amplă a înregistrat industria metalelor neferoase. Dintre acestea se remarcă industria aluminiului (locul cinci în lume), producţia de cobalt (locul doi în lume), argint (locul patru în lume), zinc (locul doi în lume), plumb (locul doi în lume - 560 mii t), aur - locul doi în lume - 2701 (a. 2011).
Dintre ramurile industriei constructoare de maşini se evidenţiază industria de asamblare a automobilelor, care aparţine în mare parte companiilor anglo-americane şi japoneze, producţia utilajelor pentru industria extractivă. Mai puţin dezvoltate sunt construcţia de maşini-unelte, electrotehnica şi radiotehnica, a căror producţie este destinată mai ales pentru satisfacerea cerinţelor pieţei interne.
Geo_l l_Cap_5_b-indd 221 20.06.2014 13:34:45
Capiwïuï^ î
Capitalul V
Creşterea bovinelor pe păşuni naturale
Dintre alte ramuri industriale menţionăm: industria petrochimică, bazată mai mult pe resursele proprii şi concentrată în oraşele-porturi Melbourne, Sydney, Perth, Brisbane; industria alimentară, bazată, de asemenea, pe materia primă agricolă locală; industria de prelucrare a cărnii, laptelui, industria conservelor, zahărului şi vinului, ce satisfac necesităţile interne, cât şi o bună parte din export.
• Determină pe baza fig. 165 regiunile de amplasare a industriei în Australia. Numeşte factorii ce au determinat o astfel de amplasare.
AGRICULTURA
Creşterea ovinelor- ramura de bază a agriculturii
Australia produce anual: 26,0 mln. t de trestie de zahăr, 26 mln. t de grâu, 7,3 mln. t de orz.
Fig. 166. Structura fondului funciar.
Deşi în această ramură sunt încadrate numai 5% din populaţia activă, ea joacă un rol deosebit în economia Australiei. Producţiei agricole îi revine o bună parte din valoarea exportului ce serveşte ca sursă importantă de încasări valutare. Agricultura se caracterizează prin gradul înalt de dezvoltare a gospodăriilor mari de marfa, prin orientarea ramurii spre piaţa externă. Cea mai mare parte din producţia agricolă, inclusiv 90% din lână, 80% din grâu şi zahăr, este comercializată pe piaţa externă. După mărimea medie a gospodăriilor agricole, Australia depăşeşte S.U.A. şi Canada. Acestea ocupă în medie 2 300 ha în comparaţie cu 180-200 ha în America de Nord.
• De ce agricultura în Australia e mai puţin intensivă decât în statele dezvoltate din Europa?
Ramura principală a agriculturii este creşterea animalelor, căreia îi revine 2/3 din costul producţiei globale a ramurii. Australia deţine locul doi în lume după şeptelul de ovine şi după producţia de lână, 3/4 din efectivul de ovine este de rasă „Merinos”. Este bine dezvoltată creşterea bovinelor pentru carne şi lapte, preponderent în sud-estul ţării.
• Analizează diagrama (fig. 166). Cum influenţează structura fondului funciar asupra specializării agriculturii?
Dintre ramurile culturii plantelor se evidenţiază cultura cerealelor, îndeosebi a grâului, care predomină în regiunile de sud-est şi de sud-vest. Australia este un mare exportator de grâu. Se mai cultivă porumb, ovăz, orz, sorg, pe terenurile irigate - orez, iar în regiunile de nord-est - trestie de zahăr, în est şi vest, pe terenurile irigate - bumbac. Pe coasta de est a Australiei se cultivă plante subtropicale şi tropicale, viţă-de-vie. Pe Insula Tasmania se plantează livezi de pomi fructiferi specifici zonei temperate.
• Identifică pe fig. 165 principalele regiuni de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor.
TRANSPORTURILE
în Australia, spre deosebire de alte ţări cu suprafaţă mare, transportul feroviar joacă un rol mai puţin important, lui revenindu-i 73 din traficul de mărfuri. Multe căi ferate au ecartament diferit, fapt ce împiedică folosirea lor raţională.
• Analizează harta „Reţeaua feroviară mondială” (fig. 62, p. 119) şi argumentează repartizarea neuniformă a reţelei feroviare.
Aproximativ 90% din traficul de pasageri se face cu transportul autorutier. Principalele automagistrale se află în sud-estul şi estul ţării. Rolul principal
Geo_ll_Cap_5_b-indd 222 20.06.2014 13:34:46
I
7,2%
15,3%
12,8% 33,8%
Z*
30,9%
■ minereuri şi produse metalurgice
□ combustibili
□ produse agro-alimentare
□ lână
■ alte produse
■ maşini şi utilaje industriale
□ autovehicule
□ produse chimice
□ petrol brut
□ produse agro-alimentare
■ alte produse
Fig. 167. Structura exportului de mărfuri.
Fig. 168. Structura importului de mărfuri.
Principalii parteneri în exportul de mărfuri: Japonia, R. Coreea, Noua Zeelandă, S.U.A., China, Singapore, Taiwan, Hong Kong, India, Indonezia.
atât în traficul intern de mărfuri, cât şi în cel pentru deservirea comerţului exterior revine transportului maritim.
• Identifică pe hartă (fig. 165) principalele porturi maritime şi notează-le pe harta-contur.
în Australia este bine dezvoltat transportul aerian.
Principalii parteneri în importul de mărfuri: S.U.A., Japonia, Marea Britanie, Germania, China, Italia, Franţa, Malaysia, Thailanda,
R. Coreea etc.
RELAŢIILE ECONOMICE EXTERNE
Specificul condiţiilor şi resurselor naturale, al nivelului dezvoltării economice nu permite obţinerea unui sortiment larg de produse agricole şi industriale, de aceea relaţiile economice externe joacă un rol deosebit în economia Australiei.
• Analizează diagramele (fig. 167,168) şi compară structura exportului şi importului Australiei.
Evaluare
Australia
1. Analizează harta şi explică avantajele şi dezavantajele poziţiei economico-geografice a Australiei.
2. Ce importanţă au resursele naturale ale Australiei pentru economia ei? Cu ce ţară poate fi comparată Australia după gradul de asigurare cu resurse naturale?
3. Ce rol au jucat migraţiunile europene în popularea Australiei?
4. Explică factorii repartizării neuniforme a populaţiei Australiei.
5. Ce rol a jucat Australia în dezvoltarea Marii Britanii pe parcursul sec. al XlX-lea?
6. După ce indici Australia este inclusă în grupa ţărilor înalt dezvoltate?
7. Explică rolul factorilor naturali în dezvoltarea agriculturii Australiei.
8. Enumeră ramurile de specializare internaţională ale Australiei.
9. Argumentează rolul transportului maritim în dezvoltarea relaţiilor economice externe.
10. Compară sub aspect structural economia Australiei şi a Republicii Africa de Sud. Ce asemănări şi deosebiri există între ele?
11. Rezolvă în caiet grila.
1. Metal nobil după ale cărui rezerve Australia se plasează pe un loc de frunte în lume.
2. Al doilea oraş după numărul de locuitori.
3. Insulă ce intră în componenţa Australiei.
4. Minereu (exploatarea căruia plasează Australia pe unul din primele locuri în lume).
5. Populaţie băştinaşă.
6. Capitala ţării.
7. Produs de export.
8.

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: