EUROPA
Europa este unul dintre principalele centre ale civilizaţiei contemporane. Ea include circa 44 de state cu un diferit nivel de dezvoltare economică.Din punct de vedere geografic ţările europene sunt grupate în cinci regiuni mari.
• Identifică pe hartă (fig. 68, 70) regiunile Europei şi recunoaşte statele ei.
Harta politică a Europei a suferit modificări esenţiale pe parcursul sec. al XX-lea. Cele mai importante s-au produs în urma celor două războaie mondiale şi spre sfârşitul secolului.
După Primul Război Mondial, ca rezultat al revoluţiei bolşevice, în Rusia a fost lichidată monarhia şi instaurată dictatura comunistă, care s-a răsfrânt şi asupra celorlalte regiuni din imperiul rus (Ucraina, Belarus ş.a.).
înfrângerea Triplei Alianţe în Primul Război Mondial a condus la destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi Imperiului Otoman, în locul lor constituindu-se ca state independente Austria, Ungaria, Cehoslovacia, Albania şi Iugoslavia, iar Polonia a fost reîntregită şi proclamată stat suveran. Germania i-a retrocedat Franţei regiunile Alsacia şi Lorena, alipite în urma războiului franco-prusac.
în 1940, în componenţa U.R.S.S. au fost incluse forţat Lituania, Letonia, Estonia, nordul Bucovinei şi Basarabia.
După cel de-al Doilea Război Mondial, în 1945, în urma înfrângerii, Germania a fost împărţită în patru zone de ocupaţie: sovietică, engleză, americană şi franceză, la fel a fost divizată şi capitala Germaniei, oraşul Berlin. în anul 1949, pe teritoriul Germaniei au fost create două state - Republica Federală a Germaniei, cu capitala Bonn, şi Republica Democrată Germană, cu capitala Berlinul de Est, zonă de ocupaţie sovietică. Tot după cel de-al Doilea Război Mondial au fost proclamate ţări socialiste Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Albania, Iugoslavia, în care au fost instaurate dictaturi comuniste de tipul celei sovietice.
Ţările socialiste europene (cu excepţia Iugoslaviei) au fost incluse în Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (C.A.E.R.), întemeiat în anul 1949 din iniţiativa U.R.S.S.
GeollCap5a.indd 132 20.06.2014 13:33:20
Şi-au proclamat independenţa republicile ex-sovetice: Letonia, Lituania, Estonia,
Ucraina, Belarus,
Moldova, Rusia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan.
La sfârşitul anilor ’80, datorită procesului de democratizare, care a cuprins toate ţările socialiste din Europa, slăbeşte influenţa U.R.S.S. asupra vieţii eco- » nomice şi politice din aceste state şi, ca rezultat, este dizolvat C.A.E.R.-11I, iar în urma revoluţiilor democratice din 1989-1991 regimurile totalitare comuniste ^ sunt lichidate în toate ţările socialiste europene. în unele din ele acest proces ^ a decurs cu vărsări de sânge (România, Iugoslavia).
în anul 1990, la 3 octombrie, a avut loc reunificarea Germaniei, iar Berlinul EL a redevenit capitala ţării întregite.
în anii 1990-1992 are loc destrămarea Iugoslaviei şi formarea, în locul celor ^ şase republici, a cinci state suverane.
• Identifică pe harta politică a Europei (ftg. 68) statele suverane din fosta Iugoslavie.
Un eveniment de mare importanţă istorică în evoluţia hărţii politice a Europei la sfârşit de secol a fost marcat de destrămarea U.R.S.S. începând cu luna decembrie 1991. Cele 15 republici unionale care existau până atunci şi-au proclamat independenţa.
La 1 ianuarie 1993 Cehoslovacia s-a divizat paşnic în două state suverane.
• Care sunt aceste state ?
în anul 2006 Serbia şi Muntenegru s-au separat în două state.
La începutul anilor ’90 ai sec. al XX-lea Europa s-a debarasat de socialismul de tip sovietic, de Imperiul Sovietic, au încetat să mai existe C.A.E.R-ul şi Organizaţia Tratatului de la Varşovia şi, ca rezultat, a luat sfârşit confruntarea politică şi militară dintre statele şi popoarele europene, a fost pus capăt „războiului rece”.
Fig. 68. Harta politică a Europei.
GeollCap5a.indd 133 20.06.2014 13:33:23
Capitolul J
Masiv muntos din Alpi
Condiţiile şi resursele naturale. în ansamblu, ţările Europei dispun de condiţii naturale favorabile pentru dezvoltarea economiei. Pe teritoriul acestor ţări predomină câmpiile şi podişurile.
• Utilizează harta fizică a Europei şi identifică unităţile mari de relief.
Condiţiile climatice ale Europei sunt variate.
• Determină în ce zone climatice este situată Europa.
Europa este bogată în diverse resurse minerale, care sunt repartizate neuniform.
• Enumeră statele cu cele mai mari resurse de combustibil şi minereuri utile.
Cel mai mare deficit natural se înregistrează în: Bulgaria - 0,5%;
Serbia - 0,5%;
Letonia - 0,5%;
Ucraina - 0,4%;
România - 0,4%;
Belarus - 0,3%; Muntenegru - 0,2%;
Rusia - 0,2%.
Ţările Europei dispun de resurse importante de apă potabilă şi surse de energie hidraulică.
Europa dispune de variate soluri fertile. Cele mai valoroase sunt solurile de cernoziom, care au o răspândire mai mare în partea de Sud a Câmpiei Europei de Est şi pe câmpiile dunărene.
• Numeşte statele ce dispun de suprafeţe mari cu soluri de cernoziom.
Zona subtropicală mediteraneeană se caracterizează prin soluri fertile (terra roşa).
în astfel de state ca:
Albania, Islanda, Irlanda, POPULAŢIA
Andora se atestă un spor natural pozitiv modest
(0,6%). Ţările europene se deosebesc mult între ele atât după numărul populaţiei,
cât şi după densitatea ei. Densitatea medie a populaţiei în Europa este mai înaltă decât media mondială şi constituie circa 88,7 locuitori pe km2 (a. 2012).
• Analizează tabelul 58 şi trage concluzii.
Tabelul 58. DINAMICA NUMĂRULUI POPULAŢIEI EUROPEI
Anii
0001
1000
1500
1750
1900
1940
1960
1980
1990
2007
2012
2050
(estimări)
Numărul populaţiei (mln. loc.)
43
43
84
146
390
510
585
679
708
733
740
732
■ populaţia urbană
■ populaţia rurală
Fig. 69. Populaţia urbană şi rurală.
Ritmurile de creştere a populaţiei Europei în prezent sunt cele mai scăzute din lume, constituind 0,0% (bilanţ natural „nul”), în comparaţie cu 2,5% în Africa, 1,3% în America Latină, 1,1% în Asia şi 0,5% în America de Nord.
• Enumera factorii ce provoacă creşterea lentă şi chiar un deficit natural al populaţiei.
• Analizează diagrama (fig. 69) şi formulează concluzii.
Europenii au participat activ la migraţiile masive internaţionale de la sfârşitul sec. al XlX-lea - începutul sec. al XX-lea, fapt ce a contribuit la răspândirea culturii, limbilor, obiceiurilor şi tradiţiilor lor.
GeollCap5a.indd 134 20.06.2014 13:33:26
ECONOMIA
în ansamblu, ţările Europei reprezintă cea mai avansată regiune economică din lume. Ei îi revine 40% din producţia industrială mondială şi circa 25% din cea agricolă, peste 50% din volumul comerţului mondial de mărfuri şi este unul dintre principalele centre financiare mondiale.
Europa rămâne în urmă faţă de regiunile dezvoltate şi din punct de vedere tehnologic, în special în dezvoltarea tehnologiilor de vârf.
Industria energetică. în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial această ramură înregistrează ritmuri înalte de creştere a producţiei de combustibil şi energie. Industria energetică a suferit modificări esenţiale în structura sa.
în structura producţiei de energie electrică a sporit esenţial rolul centralelor nuclearoelectrice. în anii 70-80 ai sec. al XX-lea au fost date în exploatare centrale nuclearoelectrice în Franţa, Rusia, Ucraina, Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Lituania, Germania etc. în prezent Europa deţine primul loc în lume la producţia de energie electrică furnizată de centralele nucleare.
Franţa. Oraşul Paris
Principalii producători de metale feroase sunt: Rusia (Ural, Anomalia Magnetică de la Kursk, bazinul Kuzneţk), Ucraina (bazinul Doneţk, Krivoi Rog), Germania (Ruhr, Saar), Franţa (Lorena, Dunkerque, Marsilia), Marea Britanie (Midlend, Lancashire de Vest), Italia, Luxemburg, Polonia (Silezia Superioară) etc.
Principalii producători de autoturisme sunt: Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania.
Dintre ramurile moderne cu ritmuri sporite se dezvoltă industria electronică (Germania, Olanda, Franţa, Marea Britanie), mecanica de precizie şi optica (Elveţia, Germania, Cehia,
Franţa), electrotehnica, îndeosebi producţia de turbine electrice (Elveţia), motoare, generatoare, transformatoare (Germania, Finlanda, Rusia, Ucraina).
• Identifică pe harta „Resursele minerale ”din atlas statele din Europa care cu resurse energetice proprii.
Industria metalurgică este o ramură veche, ce a apărut şi s-a dezvoltat pentru prima dată în Europa. Siderurgia este, în general, bine asigurată cu materii prime, totodată, parţial se mai importă.
Metalurgia neferoaselor se dezvoltă în Rusia, Polonia, Bulgaria, Spania, Macedonia în principiu datorită resurselor proprii de materie primă. în Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania această ramură a căpătat o dezvoltare amplă pe baza importului de minereuri neferoase din ţările Africii, Americii Latine şi Asiei. Dezvoltarea metalurgiei neferoaselor în Norvegia şi Elveţia se datorează mai ales prezenţei unor mari resurse de energie electrică ieftină produsă la centralele hidroelectrice.
Industria constructoare de maşini este principala ramură industrială a majorităţii ţărilor europene, în care sunt angajaţi 1/3 din numărul total de muncitori industriali.
Dintre ramurile tradiţionale mai dezvoltate sunt producţia de maşini-unel- te, utilaje tehnologice pentru ramurile industriale, producţia de tractoare şi alte maşini agricole.
O dezvoltare largă în statele Europei are industria construcţiilor de mijloace de transport. După cel de-al Doilea Război Mondial s-a dezvoltat rapid ramura industriei construcţiilor de automobile.
• Enumera principalele firme europene constructoare de automobile.
în industria construcţiilor de avioane se evidenţiază Marea Britanie (locul doi în lume), Franţa, Germania, Rusia.
Construcţia de nave maritime are o pondere mai mare în Suedia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Rusia.
Ţărilor europene le revine cel mai mare volum de producţie al industriei chimice de pe Glob.
GeollCap5a.indd 135 20.06.2014 13:33:27
Capitalul I
Capitolul V
AGRICULTURA
în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, agricultura ţărilor europene s-a dezvoltat pe căi diferite.
în ţările postsocialiste europene în anii ‘90 ai sec. al XX-lea s-au desfăşurat reforme agrare, orientate spre trecerea la economia de piaţă.
în anii postbelici s-au produs schimbări importante în agricultura ţărilor dezvoltate din Europa, au fost implementate tehnologii moderne de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor, au fost efectuate cercetări fundamentale în domeniul selecţiei, obţinându-se noi soiuri de plante şi rase de animale cu o productivitate înaltă. Astăzi în aceste ţări se înregistrează cele mai înalte recolte de culturi agricole şi cea mai înaltă productivitate a creşterii animalelor. De exemplu, în Olanda, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa recolta de grâu la hectar este cea mai înaltă din lume (60-80 chintale), iar de lapte de la o vacă în
aceste state este deosebit de mare (8-10 mii litri pe an).
Datorită condiţiilor agroclimatice variate, tradiţiilor şi deprinderilor de muncă, cultura plantelor în ţările europene are o structură complexă. O răspândire largă are cultivarea cerealelor. Principalele state sunt: Rusia, Franţa, Germania, Ucraina, Marea Britanie, Polonia, Italia etc.
Franţa. O fermă modernă
în scopul dezvoltării economiei ţărilor postsocialiste din Europa şi C.S.I. în a. 1991 a fost constituită Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (B.E.R.D.) care finanţează realizarea unor proiecte economice în aceste state, punând bazele unei noi ordini economice mondiale.
De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (F.M.I.) şi Banca Mondială, create în 1944 cu sediul central la Washington, reglementează sistemul financiar mondial, acordând împrumuturi pentru redresarea economică, înfăptuirea de reforme economice, asistenţa tehnică şi dezvoltarea economică a ţărilor postsocialiste din Europa şi C.S.I. în perioada de tranziţie spre economia de piaţă.
Un loc deosebit în cultura plantelor ocupă plantele tehnice - sfecla de zahăr, floarea-soarelui, soia, tutunul, inul. Se practică pe larg pomicultura şi viticultura, iar în zona subtropicală din Europa de Sud - cultura citricelor, măslinului.
GeollCap5a.indd 136 20.06.2014 13:33:28
I
Franţa, Italia, Spania se înscriu în rândul celor mai mari exportatori de vinuri, ulei de măsline, sucuri. Olanda, Danemarca, Belgia exportă cantităţi mari de carne, mezeluri, brânzeturi, iar Islanda, Norvegia, Suedia - conserve din peşte.
Legumicultura este subramura de specializare internaţională în Italia, Bulgaria, Franţa, Republica Moldova, Ungaria.
Avicultura are un pronunţat caracter industrial în: Olanda, Belgia, Germania, Danemarca.
Creşterea animalelor este practicată pe larg în toate ţările europene, însă un caracter industrial intensiv are în cele înalt dezvoltate. Dintre ramurile creşterii animalelor cea mai dezvoltată este creşterea bovinelor de lapte şi carne. Se remarcă statele: Rusia, Franţa, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Olanda etc.
Criza financiară, economică începută în august 2008 a afectat economia statelor europene, ceea ce a dus la scăderea productivităţii în economie. A crescut şomajul, fapt ce a cauzat scăderea nivelului de trai al populaţiei.
TRANSPORTURILE
în majoritatea ţărilor europene ramura principală de transport terestru este transportul auto.
Printr-o densitate mai mare a reţelei de autostrăzi se evidenţiază Europa Centrală şi de Vest.
Transportul feroviar are o importanţă mai mare în Rusia, Ucraina, Belarus.
în transportarea petrolului şi gazelor naturale un rol decisiv îi revine transportului prin conducte.
Un rol important în transportul de pasageri îi revine transportului aerian. Cele mai mari aeroporturi europene sunt la Londra, Amsterdam, Paris, Frankfurt pe Main, Moscova (identificâ-le pe hartă).
Un loc special în economia multor ţări europene îl ocupă transportul maritim. Cele mai mari porturi din Europa sunt: Rotterdam (Olanda), Londra (Marea Britanie), Marsilia, Le Havre (Franţa), Antwerpen (Belgia), Hamburg (Germania), Murmansk (Rusia) etc.
• Identifică pe hartă porturile enumerate.
Evaluare
‘'Europa. Caracterizare economico-geograficâ generată
1. Ce evenimente din sec. al XX-lea au modificat harta politică a Europei?
2. Explică cauzele şi consecinţele crizei demografice în Europa.
3. Explică ce rol are Uniunea Europeană în dezvoltarea statelor europene.
4. Ce schimbări au intervenit în industria constructoare de maşini după cel de-al Doilea Război Mondial?
5. Completează în caiet tabelul „Resursele minerale ale Europei”.
6. Apreciază rolul factorilor naturali în dezvoltarea agriculturii ţărilor europene.
7. Rezolvă grila.
Minereuri utile
Ţara
Cele mai mari zăcăminte
Petrol
Gaze naturale
Cărbune
Minereu de fier
Minereu de cupru
Bauxite
1. Oraş, sediul NATO.
2. Râu ce traversează 10 state europene.
3. Firmă de construcţie a automobilelor.
4. Ţara morilor de vânt.
5. Provincie renumită prin producţia de vinuri.
6. Ramură a religiei mondiale.
GeollCap5a.
0 comentarii: