RESURSELE DE APĂ POTABILĂ

05:44 0 Comments

RESURSELE DE APĂ POTABILĂ ^
Apa, ca şi aerul, este una din condiţiile vitale ale existenţei omului şi a vieţii pe Terra. Ei îi revine un rol deosebit în istoria geologică a Pământului şi apariţiei vieţii, în formarea climei pe planetă. Fără apă este imposibilă existenţa organismelor vii.
• Unde este concentrată cea mai mare parte din apa de pe Pământ?
Apa Oceanului Planetar este înalt mineralizată (apă sărată), nu e potabilă şi nu poate fi folosită în procesele tehnologice industriale sau pentru irigarea terenurilor agricole. Rezervele de apă potabilă constituie 2,6% din volumul total al hidrosferei, ceea ce depăşeşte necesităţile actuale ale omenirii de 10 mii de ori. însă cea mai mare parte din apa potabilă este conservată în din Antarctida, Groenlanda, în gheţarii montani şi în gheţurile din Arctica, a căror utilizare deocamdată este inaccesibilă.
O sursă de apă potabilă sunt râurile planetei, care dispun de rezerve evaluate la circa 41 mii km3, dintre care, de fapt, pot fi folosite numai jumătate. Resursele accesibile de apă potabilă sunt amplasate foarte neuniform pe suprafaţa Pământului. De exemplu, în Africa numai 10% din populaţie este asigurată constant cu apă potabilă, pe când în Europa acest indice atinge 95%. în zonele aride ale Terrei, care cuprind V3 din tot uscatul, insuficienţa de apă potabilă este deosebit de acută. Statele cu cele mai mari resurse de apă potabilă sunt situate în brâul ecuatorial şi în partea de nord a celui temperat.
• Analizează harta „Asigurarea cu resurse de apă potabilă” din atlas şi identifică regiunile bine asigurate şi cele insuficient asigurate cu apă potabilă.
In regiunile aride este joasă şi calitatea apei potabile, ceea ce provoacă răspândirea largă a diferitor epidemii. 80% din bolile răspândite în Africa sunt cauzate de calitatea joasă a apei potabile.
Cel mai mare volum de apă potabilă se utilizează în agricultură, la irigaţie
(circa 70%). Pentru o tonă de grâu se tonă de orez - 4 000 m3.
Tot mai acută devine problema asigurării cu apă potabilă a marilor aglomeraţii urbane ca: Paris, Ciudad de Mexico, Tokyo, New York etc., ca urmare a creşterii numărului populaţiei şi a construcţiei întreprinderilor industriale mari, care necesită un consum enorm de apă potabilă. Mari consumatori de apă potabilă sunt: industria metalurgică, de producere a fibrelor sintetice, a celulozei şi hârtiei etc.
consumă 1000 m3 de apă, iar pentru o
Gheţarii montani - o sursă importantă de apă potabilă
GeollCap2.indd 27 20.06.2014 11:15:07
Capita
□ Asia
□ America de Nord
□ Africa
□ Europa
□ Australia şi Oceania
Fig. 3. Repartiţia resurselor de apă potabilă pe continente.
în ţările din Golful Persic, în cele riverane Mării Mediterane, Mării Caspice, în sudul S.U.A., în Japonia, pe insulele din Marea Caraibilor se aplică desalinizarea apei marine. Cei mai mari producători de apă desalinizată sunt Kuwaitul, Arabia Saudită, Israelul, Kazahstanul, Mexicul etc.
Statele cele mai bine asigurate cu apă potabilă: Canada, Venezuela, Brazilia, Rusia, China etc.
Fig. 4. Volumul apei utilizate în procesul obţinerii diferitor producţii.
Apariţia problemei privind asigurarea cu apă potabilă se explică nu numai prin sporirea consumului de apă, dar şi prin poluarea ei intensă. Poluarea apelor continentale se atestă atât în ţările înalt dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Instalaţiile de purificare existente sunt imperfecte şi permit scurgerea în bazinele acvatice a diferitor compuşi ai azotului, fosforului, po- tasiului, ai sărurilor minerale, inclusiv ai sărurilor toxice ale metalelor grele.
• Propune măsuri de prevenire a poluării apelor potabile.
Există mai multe căi de soluţionare a problemei asigurării cu apă potabilă şi a depăşirii deficitului ei. Dintre acestea principală este economisirea apei la unităţile industriale, agricole, în sectorul comunal etc., de asemenea, folosirea circuitului închis al apei în industrie. O altă cale este utilizarea largă a surselor cunoscute de apă potabilă - a aisbergurilor, a apei de ploaie prin construcţia unor rezervoare subterane speciale, desalinizarea apei de mare etc.
Deocamdată se folosesc apele subterane, ale căror rezerve în multe regiuni ale planetei sunt foarte mari şi de calitate înaltă. De exemplu, în subsolul deşertului Sahara, la adâncimi relativ nu prea mari, există resurse imense de apă potabilă, a căror valorificare ar permite de a rezolva problema asigurării cu apă a populaţiei şi agriculturii în această regiune aridă.
Toate resursele de apă de pe planetă sunt interdependente prin circuitul planetar al apei, care include atmosfera, hidrosfera şi scoarţa terestră. Orice intervenţie nechibzuită a omului în acest proces al naturii poate avea consecinţe imprevizibile.
Evaluare
<3ţ§surseCe apă
1. Enumera unităţile acvatice care alcătuiesc resursele de apă.
2. Numeşte sferele de utilizare a apei potabile. Care domenii sunt cei mai mari consumatori de apă potabilă?
3. Explică câteva din cauzele deficitului de apă pe Terra.
4. Completează în caiet schema alăturată. Utilizează fig. 3 şi harta fizică din atlas.
5. Enumeră sursele de poluare a apei potabile şi măsurile de protecţie a ei.
6. Cum poate fi soluţionată problema deficitului de apă potabilă?

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: