Cultura plantelor

06:00 0 Comments

Enumera subramurile culturii plantelor, utilizând schema 5.
Culturile agricole constituie o sursă esenţială de hrană a umanităţii, masa organică a unora din ele prezintă o bază furajeră însemnată pentru creşterea animalelor şi sursă de materii prime pentru industrie.
Cultura plantelor este dezvoltată practic în toate zonele naturale ale lumii, în afară de zona tundrei şi deşerturilor arctice.
Cultura cerealelor constituie baza agriculturii mondiale. Ei îi revine circa lh din totalul suprafeţelor însămânţate. Producţia mondială de cereale-boabe în anul 2011 a depăşit 2,4 mlrd. tone, 1h din această cantitate fiind recoltată de numai trei state (China, S.U.A., India). Cele trei cereale de bază (grâul, porumbul, orezul) până nu demult deţineau ponderi relativ egale în producţia de cereale-boabe, astăzi însă, producţia de porumb a depăşit producţia de grâu şi orez (vezifig. 28).
Grâul se cultivă în toate regiunile populate ale Terrei, dar mai mult în Emisfera de Nord, unde se evidenţiază Asia, urmată de Europa, apoi de America de Nord. Grâul este cultivat în 70 de ţări ale lumii. Principalele ţări producătoare de grâu sunt: China, India, S.U.A. Mari producători sunt, de asemenea, Rusia, Franţa, Canada, Germania, Pakistan, Australia (vezi tabelul 28).
Cultura porumbului deţine o pondere însemnată în ţările din America de
Nord şi America de Sud, cărora le revine peste 50% din producţia mondială, în ţările Asiei - circa 20%, în cele ale Europei - 15%.
Cei mai mari producători de porumb sunt S.U.A., China, Brazilia, Mexic (vezi tabelul 29).
Boabele de orez sunt produsul alimentar de bază pentru o jumătate din populaţia Globului. Cultura orezului are o răspândire largă în regiunile mu- sonice. 90% din recolta mondială revine Asiei, aici evidenţiindu-se China, India, Indonezia, Bangladesh, Vietnam etc. (vezi tabelul 30).
• Ce culturi cerealiere mai cunoşti?
• Ce culturi tehnice cunoşti?
GeollCap4.indd 74 20.06.2014 11:18:00
Cifrele de pe hartă indică:
I - producţia de grâu (mln. t, 2011);
II - regiunile principale de cultivare
a grâului;
III - patria grâului moale;
IV - patria grâului tare;
V - principalele direcţii ale exportului
de grâu.
Fig. 26. Principalele regiuni mondiale de cultivare a grâului.
Culturile tehnice se clasifică în câteva grupe: plantele textile, zaharoase, oleaginoase, etero-oleaginoase, narcotice. Printre culturile textile, cea mai mare extindere şi importanţă o are bumbacul, cunoscut încă la fenicieni şi arabi. El a început să fie folosit pe larg în sec. al XlX-lea, după inventarea maşinii de filat (de tors). Se cultivă, mai ales, în regiunile calde şi semiaride din ţările mediteraneene şi tropicale. Cei mai mari producători mondiali de bumbac sunt China, S.U.A., India, Pakistan, Uzbekistan etc. (vezi fig. 27). O altă plantă textilă importantă este iuta. După bumbac, ea este planta textilă cea mai solicitată pe piaţa mondială. întrucât preferă multă căldură şi umezeală, zonele musonice tropicale şi subtropicale sunt cele mai favorabile pentru cultivarea ei. Trei state - India, Bangladesh şi China asigură peste
Tabelul 28. PRINCIPALII PRODUCĂTORI MONDIALI DE GRÂU (2011)
Ţara
Producţia, mln. tone
Ponderea în producţia mondială (%)
China
118,0
17,0
India
87,0
12,5
S.U.A.
60,1
8,6
Rusia
56,0
8,1
Franţa
40,7
5,9
Canada
25,0
3,6
Australia
26,0
4,0
Germania
25,0
3,8
Pakistan
24,0
3,7
Kazahstan
23,0
3,3
Total mondial
695,0
100,0
Tabelul 29. PRINCIPALII PRODUCĂTORI MONDIALI DE PORUMB (2011)
Ţara
Producţia, mln. tone
Ponderea în producţia mondială (%)
S.U.A.
314,0
36,0
China
192,0
22,0
Brazilia
67,0
7,7
Mexic
19,0
2,2
Argentina
22,7
2,6
India
21,0
2,4
Franţa
14,0
1,6
Canada
11,0
1,3
Rep. Africa de Sud
12,0
1,4
Ucraina
23,0
2,6
Total mondial
870,0
100,00
GeollCap4.indd 75 20.06.2014 11:18:03
CapiwluliîV
Capitalului
Cifrele de pe hartă indică:
I - producţia de bumbac-fibre, mln. t
(2011);’
II - producţia de cauciuc natural, mln. t
(2011);’
III - regiunile principale de cultivare
a bumbacului;
IV - regiunile principale de cultivare
a inului;
V - regiunile principale de cultivare
a cauciucului natural;
VI - principalele direcţii ale exportului
de bumbac;
VII - principalele direcţii ale exportului
de cauciuc natural.
Fig. 27. Principalele regiuni mondiale de cultivare a bumbacului, inului, cauciucului natural.
State cu cele mai mari terenuri irigate (mii km2): India - 558;
China - 546;
S.U.A.-224;
Pakistan -182;
Iran - 77.
1%
■ orez
□ grâu
□ orz
■ secară □ sorg
■ alte culturi
Fig. 28. Structura suprafeţelor cultivate cu cereale.
80% din producţia mondială de iută. Producători însemnaţi sunt Thailanda, Vietnam şi Brazilia.
Cultură textilă importantă este şi inul, cultivat atât pentru fibre, cât şi pentru obţinerea seminţelor din care se extrage ulei. El preferă clima umedă şi nu este pretenţios faţă de căldură. Inul pentru fibre este cultivat pe suprafeţe mari în Rusia, Belarus, Lituania, Letonia, Estonia, Franţa, Polonia, România etc. (vezi fig. 27).
Culturile zaharoase sunt reprezentate prin trestia de zahăr şi sfecla de zahăr.
Sfecla de zahăr, cultură a zonei temperate, se cultivă, cu precădere, în Europa, unde se obţin peste 50% din producţia mondială de rădăcini (analizează tabelul 31).
Trestia de zahăr, cultură a zonei tropicale, ocupă mari suprafeţe în America Latină (50% din suprafaţa totală), în Asia (40%). Cei mai mari producători de trestie de zahăr sunt Brazilia, India, China etc.
(analizează tabelul 32).
Plantele oleaginoase sunt numeroase, dintre ele principale fiind floarea-soarelui, soia, arahidele, măslinul, palmierul de ulei, arborele de cocos.
Unele produse ale acestor plante - măslinele şi uleiul de măsline, uleiul de palmier şi de cocos, arahidele etc., constituie un obiect de export destul de important.
Tabelul 30. PRINCIPALII PRODUCĂTORI MONDIALI DE OREZ (2011)
Ţara
Producţia, mln. tone
Ponderea în producţia mondială
(%)
China
199,0
29,6
India
122,0
18,1
Indonezia
65,0
9,4
Bangladesh
48,0
7,4
Vietnam
37,0
5,5
Thailanda
29,0
4,3
Myanmar
25,0
3,7
Filipine
15,7
2,4
Brazilia
12,0
1,8
SUA
11,0
1,6
Total mondial
650,0
100,0
GeollCap4.indd 76 20.06.2014 11:18:05
I
Cifrele de pe hartă indică:
I - producţia de orez (mln. t, 2011);
II - regiunile principale de cultivare a
orezului;
III - patria orezului;
IV - principalele direcţii ale exportului
de orez.
Fig. 29. Principalele regiuni mondiale de cultivare a orezului.
Mirodeniile tropicale (piperul, scorţişoara, cuişoarele, nucşoarele, vanilia etc.) se cultivă în India, Sri Lanka, Indonezia, China, Africa Tropicală. Madagascarul deţine 80% din producţia mondială de vanilie.
Floarea-soarelui este cultivată în zona temperată şi are o răspândire mai largă în Argentina, Rusia, Ucraina, Franţa, China, S.U.A., România etc. (vezi fig. 31).
Soia s-a extins foarte mult în ultimii ani, îndeosebi în S.U.A. (peste 35% din producţia mondială), Brazilia, Argentina, China, India etc. (vezi fig. 32).
Uleiul de măsline se obţine, cu precădere, în Italia, Spania, Grecia, Siria, Tunisia, Portugalia, Maroc, S.U.A. (vezifig. 33).
Palmierul de cocos este răspândit în Asia de Sud-Est, Oceania şi Africa, iar arahidele - în China, India, S.U.A., Senegal, Nigeria, Indonezia.
Cultura palmierului de ulei este concentrată, preponderent, în Africa de Vest (70% din uleiul de palmier), unde se evidenţiază Angola, R. Congo, Nigeria. în Asia această cultură este răspândită în Indonezia, Malaysia, India.
Tabelul 31. PRINCIPALII PRODUCĂTORI MONDIALI DE SFECLĂ DE ZAHĂR (2012)
Ţara
Producţia, mln. tone
Ponderea în producţia mondială (%)
Rusia
45,0
16,7
Franţa
33,7
12,6
S.U.A.
32,0
11,9
Germania
27,9
10,4
Ucraina
18,5
6,7
Turcia
15,0
5,6
Polonia
12,4
4,8
China
11,5
4,5
Egipt
9,1
3,4
Marea Britanie
7,3
2,7
Total mondial
269,8
100,0
Tabelul 32. PRINCIPALII PRODUCĂTORI MONDIALI DE TRESTIE DE ZAHĂR (2012)
Ţara
Producţia, mln. tone
Ponderea în producţia mondială (%)
Brazilia
721,1
39,4
India
347,9
18,9
China
124,1
6,8
Thailanda
96,5
5,3
Pakistan
58,4
3,2
Mexic
51,0
2,8
Columbia
38,0
2,1
Filipine
30,0
1,6
S.U.A.
27,9
1,5
Australia
26,0
1,4
Total mondial
1 832,3
100,0
GeollCap4.indd 77 20.06.2014 11:18:06
CapiwluliîV
Capitalului
Cifrele de pe hartă indică:
I - producţia de sfeclă de zahăr
(ml’n.t, 2012);
II - producţia de trestie de zahăr
(mln. t, 2012);
III - regiunile principale de cultivare
a sfeclei de zahăr;
IV - regiunile principale de cultivare
a trestiei de zahăr;
V - patria trestiei de zahăr;
VI - principalele direcţii ale exportului
de zahăr brut din trestie.
Fig. 30. Principalele regiuni mondiale de cultivare a sfeclei de zahăr şi a trestiei de zahăr.
Pomicultura cuprinde un şir de pomi fructiferi din zona temperată (meri, peri, pruni, caişi, vişini etc.) şi din zona subtropicală (culturi citrice), în zona tropicală se cultivă bananierul, curmalul, arborele de cafea, arborele de cacao, ananasul.
Pomicultura din zona temperată este pe larg răspândită în Franţa, Ungaria, România, Bulgaria, Italia, Republica Moldova, S.U.A.
Dintre culturile citrice se evidenţiază portocalul, a cărui producţie este concentrată în S.U.A., Brazilia, Mexic, Italia, Spania, Israel, China. Mari producători de lămâi sunt Mexic, Argentina, Spania, India, S.U.A., Turcia, Iran etc., iar de mandarine - Japonia, S.U.A., Spania, Italia, Brazilia, China.
Bananierul creşte în zonele tropicale. Plantaţii şi producţii considerabile deţin ţările din America Latină (Brazilia, Ecuador, Honduras, Costa-Rica), din Asia de Sud, Est şi Sud-Est (India, China, Thailanda, Indonezia, Filipine).
Curmalul, o varietate a palmierului, cu înălţimea de 15- 20 m, este arborele specific al oazelor. Ţări cu mari producţii de curmale sunt Irak, Egipt, Iran, Algeria, Arabia Saudită.
Ananasul, cultivat pe plantaţii în ţările tropicale, este originar din Brazilia. Cea mai mare producţie se obţine în Thailanda, Mexic, Brazilia, Filipine, China, India, Malaysia.
Arborele de cacao se cultivă intens în Africa Ecuatorială, în Côte d'Ivoire, Ghana, Nigeria, Camerun, de asemenea, în Indonezia, India, Brazilia, Columbia, Malaysia etc.
Arborele de cafea se cultivă în America Latină: în Brazilia, Columbia, Mexic, Guatemala. El este răspândit şi în Africa de Est: în Etiopia (patria cafelei), Uganda şi în Africa de Vest (Ghana, China. Recoltarea ceaiului Nigeria, Côte d Tvoire), de asemenea, în India, China etc.
Principalii producători de tutun (mii tone) sunt: China-3 006;
Brazilia - 781;
India - 756;
S.U.A. - 353;
Argentina -123;
Malawi - 215.
Principalii producători de cartofi sunt: China, Rusia, India, S.U.A.,
Polonia, Ucraina, Germania, Olanda, Belarus, Franţa ş.a.
GeollCap4.indd 78 20.06.2014 11:18:09
State cu cele mai mici suprafeţe irigate (km2): Botswana -10;
Brunei -10;
Gambia - 20;
R. Congo - 20;
Bosnia şi Herţegovina - 30.
7,0%
■ India
■ China
□ Filipine
□ Ecuador
■ Brazilia
□ Restul statelor
Fig. 34. Ponderea principalelor state în producţia mondială de banane (2012).
8,4 83,2
0
0
0
0
0

ro
03
л
0
c
■(/)
_c
c
c
<
c
ъ
2
o
=)
a:
c
0
E>
<
O
2
LL
Z>
c/5
"n
2

c
0
E>
<
!c
O
c
Fig. 31. Principalii producători ai seminţelor de floarea-soarelui, mln. t (2012).
Fig. 32. Principalii producători de soia- boabe, mln. t (2012).
L9 3,2
2,0
0
o
0
Ô
1^8
■ . ■
Fig. 33. Principalii producători de măsline, mln. t (2011).
Cultura ceaiului e răspândită, cu precădere, în Asia Musonică (India, China, Sri Lanka, Indonezia, Japonia), de asemenea, în Africa de Est (Kenya), în Turcia etc.
Arborele de cauciuc se cultivă pe plantaţii moderne în Asia de Sud-Est (Thailanda, Indonezia, Malaysia, Vietnam, care asigură peste 70% din producţia mondială) şi în Africa de Vest (Côte d'Ivoire, Liberia).
Cea mai răspândită dintre culturile cu tuberculi este cartoful. Patria cartofului este America de Sud, dar în prezent această cultură este răspândită îndeosebi în zona temperată din Emisfera de Nord. Pe primele locuri la producţia de cartofi se află China, Rusia, India, S.U.A., Polonia, Ucraina.
în Asia de Est, Asia de Sud şi în Africa Ecuatorială se cultivă batatul (cartoful dulce). Chinei îi revine primul loc în lume.
Viticultura este pe larg răspândită în Europa, care deţine 60% din suprafaţa mondială de podgorii. Regiunile mediteraneene şi cele balcanice au o pondere însemnată în producţia mondială de struguri. Cei mai mari producători de struguri sunt Italia, Franţa, S.U.A., Spania, Argentina, Turcia. Din primele 20 de ţări producătoare de struguri face parte şi Republica Moldova.
□ Indonezia
□ Columbia ■ Etiopia
□ Restul statelor
Fig. 35. Ponderea principalelor state în producţia mondială de cafea (2011).
■ China
■ India
□ Sri Lanka
□ Kenya
■ Turcia
□ Restul statelor
Fig. 36. Ponderea principalelor state în producţia mondială de ceai (2011).
GeollCap4.indd 79 20.06.2014 11:18:12
Capitalului
K
Fondator al „revoluţiei verzi” este considerat Mexicul. Tn anii ‘60 ai sec. al XX-lea aici au fost obţinute soiuri de grâu cu tulpină scurtă şi productivitate înaltă.
Tot atunci, în Filipine au fost obţinute soiuri de „orez-minune” cu productivitate înaltă.
Influenţa R.Ş.T. asupra agriculturii. La fel ca şi alte ramuri ale economiei mondiale, agricultura a fost puternic influenţată de R.Ş.T., care s-a răspândit mai mult în ţările cu agricultură modernă de tip comercial.
• Ce schimbări au avut loc în agricultură sub influenţa R.Ş.T.?
R.Ş.T. a contribuit, de asemenea, la realizarea în agricultura mondială a „revoluţiei verzi”, care include trei componente:
• obţinerea de soiuri noi înalt productive şi selecţionarea soiurilor timpurii,
care permit obţinerea a 3-4 recolte pe an;
• extinderea suprafeţelor irigate;
• utilizarea tehnicii moderne, a îngrăşămintelor şi substanţelor de protecţie a plantelor.
„Revoluţia verde” a avut un efect pozitiv în statele în curs de dezvoltare, mai ales în cele din America Latină şi din Asia. Sporirea recoltei de 2-3 ori le-a dat posibilitate acestora să-şi satisfacă în întregime necesităţile în cereale, soluţionând, într-o măsură oarecare, problema subalimentării.
Evaluare
CuCtura pCanteCor
1. Explică importanţa culturilor cerealiere.
2. Identifică pe hartă principalii producători de cereale.
3. în ce grupe se clasifică culturile tehnice?
4. Completează în caiet schema. 5 6 7 8 9
/----
l--h
Grupele de culturi tehnice
tr
trestia de zahăr ^—
✓—I
inul 1/
i__
1
________________r
l -1
r
r —L r — i/—— i/—— i/——L (——
03
5. în baza analizei hărţilor (fig. 27, 30) şi tabelelor (31, 32) identifică principalii producători de culturi tehnice.
6. Selectează în caiet din grupa de state enumerate pe cele producătoare de citrice: Germania, Portugalia, Ucraina, Brazilia, Grecia, Italia, Canada, Olanda, Mexic, Argentina, Japonia, Ungaria.
7. înscrie în caiet principalii producători mondiali de:
a. Cereale-boabe d. Măsline
b. Struguri e. Banane
c. Cafea f. Ceai
8. Care subramuri ale culturii plantelor în Republica Moldova sunt de specializare internaţională?
9. Utilizează diferite surse de informare şi scrie un referat pe tema: „Revoluţia verde. Rolul ei în soluţionarea problemei alimentare”

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: