Condiţiile şi resursele naturale. Clasificarea resurselor naturale

05:42 0 Comments

Ce este învelişul geografic?
• Ce deosebire există între mediul natural şi mediul geografic?
Mediul geografic ca spaţiu în permanentă transformare este rezultatul activităţii îndelungate a omului şi influenţei lui asupra învelişului geografic.
Pe parcursul istoriei dezvoltării civilizaţiei a avut loc o permanentă interacţiune a omului cu natura. Ca rezultat, majoritatea landşafturilor naturale (circa 65% din suprafaţa uscatului) au fost transformate în landşafturi antropice ocupate de oraşe şi localităţi rurale, mine şi cariere, lacuri şi masive de păduri artificiale, terenuri cultivate etc.
• Ce modificări au suportat landşafturile naturale de pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova?
La etapa actuală de dezvoltare a societăţii a sporit considerabil, pe de o parte, utilizarea resurselor naturale, iar pe de alta - poluarea mediului natural. Influenţa omului asupra naturii adesea depăşeşte prin proporţiile sale acţiunea forţelor naturale ale Pământului, fapt ce duce la apariţia dezechilibrului în natură.
Subcompetenţe:
• Exprimarea corecta în limba maternă
cu utilizarea adecvată a termenilor geografici.
• Argumentarea relaţiilor dintre societate şi natură.
• Elaborarea schemei „Clasificarea resurselor naturale conform diferitor criterii".
• Ce reprezintă condiţiile naturale?
Ţările lumii dispun de o varietate mare de condiţii şi resurse naturale, care influenţează în mod diferit, de la o ţară la alta, asupra dezvoltării economiei lor. Pornind de la nivelul de dezvoltare a ştiinţei şi tehnicii, pe măsura dezvoltării societăţii umane, în categoria de resurse naturale sunt incluse noi forţe şi corpuri ale naturii. Petrolul, gazele naturale şi bauxitele, spre exemplu, au început să fie folosite abia la sfârşitul sec. al XIX-lea, iar metalele rare şi cele radioactive - în a doua jumătate a sec. al XX-lea. La etapa actuală tot mai insistent se efectuează experimente de utilizare a argilei pentru producerea aluminiului, a energiei fluxului şi refluxului, a celei eoliene, a energiei solare, a valurilor şi curenţilor maritimi pentru producerea energiei electrice.
Condiţiile naturale, spre deosebire de resurse, nu sunt folosite nemijlocit în producţie. Ele favorizează sau reţin dezvoltarea producţiei sociale.
• Argumentează prin exemple influenţa condiţiilor naturale asupra dezvoltării economiei
Geo 11 Cap2.indd 19 20.06.2014 11:14
Capita
Revoluţia agrară, care a avut loc cu 6 mii de ani în urmă, nu a schimbat landşafturile naturale, pe când revoluţia industrială din sec. al XVIII-lea a pus începutul schimbării acestor landşafturi. în sec. al XX-lea R.Ş.T. a intensificat influenţa omului asupra Terrei.
Termeni-cheie:
• Mediu geografic - o parte a naturii Terrei, în care se desfăşoară viaţa şi activitatea omului şi asupra căreia el exercită o influenţă transformatoare.
• Condiţii naturale - totalitatea elementelor naturii (relief, climă, ape, sol, vegetaţie, lume animală), care creează un anumit mediu natural şi influenţează asupra vieţii şi activităţii umane.
• Resurse naturale - corpurile şi forţele naturii care pot fi folosite nemijlocit în producţie şi care constituie baza ei de materie primă şi energetică.
• Resurse economice
- totalitatea elementelor care pot fi utilizate pentru desfăşurarea activităţilor sociale şi economice (materii, energii, capacităţi, fonduri financiare etc.).
Pădure tropicală din America Centrală
Problema utilizării raţionale a condiţiilor şi resurselor naturale, ca una din problemele globale ale omenirii, poartă un caracter complex. Soluţionarea ei poate avea loc doar prin participarea mai multor state şi organizaţii, în primul rând a celor din componenţa Organizaţiei Naţiunilor Unite.
• Ce criterii de clasificare a resurselor naturale cunoşti?
Resursele naturale pot fi clasificate după câteva criterii: geneză, gradul de epuizare, modul de renovare şi sfera de utilizare.
Dup ă geneză se deosebesc resurse minerale, funciare, acvatice, biologice,
climatice (ale atmosferei).
Dup ă gradul de epuizare se deosebesc resurse epuizabile şi inepuizabile. La
prima categorie se referă petrolul, cărbunele, gazele naturale, minereurile. Din a doua categorie fac parte energia solară, geotermică, a fluxului şi refluxului, a valurilor, eoliană, hidraulică, resursele atmosferei (aerul).
După modul de renovare se deosebesc resurse renovabile şi irenovabile. Primele cuprind resursele pedologice, biologice, de apă potabilă.
• Cum crezi, care resurse sunt irenovabile?
După sfera de utilizare resursele se împart în: industriale (petrolul, gazele naturale, cărbunii, minereurile metalifere etc.), agricole (solurile, păşunile, fâneţele, resursele agroclimatice), de recreaţie (litoralul maritim, al râurilor, lacurilor, regiunile montane, monumentele naturale, parcurile şi rezervaţiile naturale).
Dezvoltarea societăţii umane a fost strâns legată de utilizarea largă a resurselor naturale. Necesitatea omului în diverse resurse naturale este diferită. De exemplu, fără oxigen omul poate trăi doar câteva minute, fără apă - câteva zile, iar fără metale radioactive el a supravieţuit milenii.
O importanţă mai mare pentru viaţa şi activitatea omului au resursele agroclimatice, minereurile şi combustibilii.
• Enumera categoriile de resurse naturale existente pe teritoriul Republicii Moldova.
Cheltuielile pentru valorificarea resurselor naturale sunt diferite. în unele
cazuri ele sunt minime, dar de cele mai multe ori considerabile, îndeosebi atunci când se utilizează utilaje şi tehnologii scumpe şi când resursele se extrag în condiţii climatice extreme (deşerturi, regiuni arctice) sau se găsesc la adâncimi ori altitudini mari.
Resursele naturale extrase devin materii prime pentru diferite ramuri de producţie. La rândul lor, materiile prime, trecând prin mai multe etape de prelucrare industrială, sunt transformate în resurse economice. Astfel, în urma activităţii omului, elementele naturii sunt transformate în diferite mijloace de producţie (obiective industriale şi agricole, căi de comunicaţie etc.).
Industria mondială este consumatorul principal de materii prime. în costul producţiei industriale materiei prime îi revin până la 75% din toate cheltuielile de producţie. Dezvoltarea rapidă a industriei de prelucrare în a doua jumătate a sec. al XX-lea a condus la consumul enorm de diverse materii prime şi combustibil, agravând în multe ţări din lume problema asigurării cu ele.
Multe resurse naturale (petrolul, gazele naturale, cărbunele, unele minereuri) treptat se epuizează, iar alte resurse extrase sunt folosite ineficient O mare parte din ele, în urma prelucrării, nimeresc în deşeuri. Astfel, au apărut două probleme interdependente:
- folosirea raţională a resurselor naturale;
- ocrotirea mediului de poluare.
Dezvoltarea în continuare a ştiinţei şi tehnicii va permite de a descoperi şi a include în categoria de resurse naturale noi corpuri şi forţe ale naturii.
GeollCap2.indd 20 20.06.2014 11:14:23
Evaluare
ConcCiţiiCe şi resurseCe naturaCe. Clasificarea resurseCor naturaCe
1. Explică noţiunile: natură, condiţii naturale, mediu geografic, resurse naturale, resurse economice.
2. Argumentează prin ce se deosebesc resursele naturale de cele economice.
3. Completează în caiet schema „Clasificarea resurselor naturale” după criteriile enumerate.
După
geneză
a
ii i
RESURSELE
NATURALE
După gradul de renovare
După sfera de utilizare
i
aaaaa a a a a a
4. Construieşte în caiet schema „Clasificarea resurselor naturale după modul de epuizare”.
5. Apreciază condiţiile şi resursele naturale ale Republicii Moldova.
6. Identifică pe hartă statele lumii ce dispun de un complex de resurse naturale.
7*. Explică dacă există o dependenţă directă între nivelul de dezvoltare a ţării şi gradul de asigurare a ei cu resurse naturale. Dă exemple.
8. Numeşte varianta corectă şi argumentează răspunsul.
A. Resursele naturale sunt: B. Epuizarea resurselor naturale poate conduce la:
a) toate epuizabile; a) ameliorarea situaţiei ecologice;
b) toate renovabile; b) un dezastru economic;
c) toate economice. c) prosperarea societăţii umane.
9. în coloana A sunt indicate câteva tipuri de resurse, iar în coloana B - exemple de resurse naturale. Scrie pe liniile din faţa literelor mari din coloana A cifrele din coloana B, care corespund tipului de resurse.
Coloana A
A. biologice
B. acvatice
C. minerale
D. funciare
Coloana B
1. terenuri arabile
2. râuri
3. păşuni
4. peşte
5. minereu de fier
6. petrol
7. gheţari
8. păsări

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: