Umiditatea aerului.

05:55 0 Comments

Umiditatea aerului. Prezenţa în atmosferă a vaporilor de apă determină umiditatea aerului.
Aerul aflat în contact cu suprafaţa răcită a solului se poate răci până la temperatura punctului de rouă. în funcţie de condiţiile de răcire a aerului, se pot forma următoarele produse de condensare sau sublimare la sol:
Rouă se formează de obicei, noaptea pe timp senin. în acest timp radiaţia nocturnă asigură o răcire a suprafeţei terestre, dar temperatura rămâne totuşi pozitivă. Rouă are un efect pozitiv pentru plante mai ales în regiunile aride.
Bruma apare ca rezultat al sublimării vaporilor de apă în contact cu suprafaţa pământului care se răceşte sub 0°C. bruma reprezintă un pericol pentru plante.
Chiciura apare prin sublimarea vaporilor de apă sau prin îngheţarea picăturilor suprarăcite. Chiciura de obicei se formează pe vreme liniştită cu temperaturi negative, aer umed şi ceţos.
Poleiul este o depunerea solidă sub forma unui strat subţire de gheaţă, ce se formează ca rezultat a îngheţării picăturilor de ploaie, care cad pe suprafeţe cu temperaturi cuprinse între 0,1 °C şi - 1,0°C. Depunerile de polei provoacă multe pagube economice cum ar fi distrugerea livezilor, pădurilor, ruperea cablurilor electrice, perturbaţia transportului etc.
Un alt fenomen legat de condensarea vaporilor, dar de data aceasta în stratul inferior al atmosferei este ceaţa. Ceaţa apare ca rezultat a condensării vaporilor de apă în aer de lângă suprafeţele terestre. Ceţurile protejează plantele de îngheţuri, dar în schimb afectează negativ asupra transporturilor mai ales cel aerian.

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: