Proprietăţile fizice ale Pământului

05:44 1 Comments

Proprietăţile fizice ale Pământului:
- masa şi densitatea. Pământul este o planetă de mărime mijlocie cu o masă de 5,975x1021 tone şi cu volumul de 1083 mlrd. km3.
- densitatea medie a Pământului este de 5,517 g/cm3, în litosferă este cel mai redus circa 2-4 g/cm3, iar în centrul este cea mai ridicată 15-17 g/cm3.
- gravitaţia terestră. Fiind un corp material, Pământul exercită o forţă gravitaţională care se manifestă prin atragerea altor corpuri. Forţa gravitaţională, împreună cu energia solară, determină dinamica atmosferei, circuitul apei în natură. Ea conferă obiectelor greutate şi condiţionează apariţia presiunii în atmosferă, hidrosferă, în scoarţa terestră.
- căldura internă. S-a constatat că, în medie, temperatura creşte în interiorul pământului cu 1°C la 33m adâncime. Această adâncime la care temperatura creşte cu 1°C se numeşte treaptă geotermică, iar valoarea cu care creşte temperatura pe 100m adâncime este denumită gradient geotermic. Căldura internă provoacă existenţa magmei (care contribuie la deplasarea plăcilor litosferice). De asemenea ea provoacă formarea apelor termale şi a gheizerelor

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

Un comentariu: