Industria alimentară
Industria alimentară participă nemijlocit la ridicarea nivelului de trai al populaţiei, asigurându-i necesităţile în principalele produse alimentare. Este ramura industrială cu cea mai largă arie de răspândire pe suprafaţa Globului. O trăsătură specifică a industriei alimentare constă în caracterul sezonier al producţiei, determinat de perioadele de recoltare a produselor agricole.Industria alimentară mondială are o structură multiramuraldi (analizează schema 11).
Schema 11
COMPONENŢA RAMURALĂ A INDUSTRIEI ALIMENTARE
I I I I I I _}
1
1 1
1
1
1
1
2
Q- 0
co E u» 8
CD
— 0
c/>
_CD 1
’S
0 _0
'5
-C
o
0
£
0
CO
o
c
'3
c
3
:C c
O. «-
0
c
'©
>
«s
■8 0 CO
CO D
CD O
* 8 -fc 3 co "5 3 2
N
0
■c
ti)
■o
o
o
0
to
3
0
to
"O
0
to
-O
c
3
0
to
"O
3 "O "O
- ^
c
TD
c
c
c
c
Repartiţia industriei alimentare depinde de regiunile de producţie a materiei prime şi de piaţa de consum.
Materiile prime nerentabile pentru transportare la distanţe mari sau uşor alterabile (peşte, carne, lapte, legume, fructe, sfeclă de zahăr, struguri) se prelucrează în apropiere de sursa de materie primă.
Alte ramuri, care folosesc materii prime transportabile şi care se păstrează timp îndelungat (cerealele, alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul etc), sunt amplasate în regiunile de consum.
în unele ţări, dezvoltate din punct de vedere economic, dar mici ca teritoriu şi populaţie, industria alimentară sau unele subramuri ale ei au specializare internaţională. De exemplu, Elveţia e vestită prin producţia de ciocolată (produsă la întreprinderi mici şi nu numai în oraşe, ci şi la sate), Ungaria, Danemarca, Finlanda - prin produse de mezeluri şi conserve din carne,
Olanda - prin brânzeturi etc.
în unele state în curs de dezvoltare industria alimentară valorifică materiile prime existente din abundenţă şi asigură cerinţele de export. Astfel se dezvoltă industria zahărului din trestie de zahăr în
Tabelul. 53. PRINCIPALII PRODUCĂTORI DE CARNE (2010)
Ţara
Producţia, mln. t
China
80,74
S.U.A.
42,17
Brazilia
21,33
Germania
8,22
Rusia
6,91
Total mondial
292,83
GeollCap4.indd 112 20.06.2014 11:20:12
I
Industria cărnii - ramura de bază a industriei alimentare
Termeni-cheie:
• Hectolitru (hl) - unitate de măsură echivalentă cu 100 de litri.
Zahărul este un produs important pentru comerţul internaţional.
9 9
Exportatori principali sunt: Cuba, Brazilia, Thailanda, India, Australia, iar importatori de bază - Japonia, S.U.A., China, Marea Britanie, Canada.
47,2%
□ China
□ S.U.A.
■ Thailanda
□ Restul statelor
Fig. 57. Ponderea principalilor producători de zahăr în producţia mondială (2011).
8 Geografia umană a lumii, ci. a Xl-a
Cuba, Filipine, India, Thailanda, Pakistan ş.a., industria vinului - în Algeria, a conservelor de carne - în Argentina, a uleiului de palmier - în Malaysia, Indonezia, Nigeria, R. D. Congo.
Statele mari (S.U.A., China, Franţa, Rusia, Canada etc.) au o structură complexă a industriei alimentare orientată în cea mai mare măsură spre asigurarea necesităţilor interne ale ţării în diverse produse alimentare, deşi unele dintre ele (Franţa, S.U.A.) exportă cantităţi enorme de produse ale acestei ramuri.
Industria cărnii include toate operaţiile de prelucrare a cărnii - începând cu operaţiile de abator şi terminând cu producerea de mezeluri, conserve etc. Progresul înregistrat de industria de refrigerare şi congelare a produselor alimentare permite păstrarea şi transportarea cărnii, contribuind la creşterea într-un ritm înalt a consumului de came şi de produse din carne în multe ţări ale lumii.
în industria cărnii este folosită îndeosebi carnea de porc, de vită şi de oaie, de asemenea, este utilizată carnea de pasăre. Cei mai mari producători de carne sunt reprezentaţi în tabelul 53.
Producători importanţi de carne sunt şi Rusia, Japonia, Canada, Spania etc. Aceste ţări au şi o puternică industrie de prelucrare a cărnii.
Marile unităţi de conservat carnea prin refrigerare, congelare, conservare în ambalaje metalice, ce funcţionează în Argentina, Uruguay, Australia, Noua Zeelandă, Olanda, Danemarca, S.U.A, Franţa, fabrică producţie destinată exportului.
în statele în curs de dezvoltare din Africa şi Asia nivelul dezvoltării industriei cărnii este mult mai redus ( explică de ce?).
Industria laptelui şi a produselor lactate. Laptele şi produsele lactate constituie produsul alimentar de bază pentru o mare parte a populaţiei Globului.
Producţia principală de lapte, ca şi cea de carne, este asigurată de statele înalt dezvoltate care deţin un şeptel mare de vite de lapte.
Tabelul 54. PRINCIPALII PRODUCĂTORI MONDIALI DE LACTATE
Lapte, mln. t (2012)
Brânzeturi, mln. t (2011)
Unt, mii t <
[2011)
India
124,9
S.U.A.
5,2
India
3 483
S.U.A.
90,9
Germania
2,1
S.U.A.
821
Pakistan
47,1
Franţa
1,94
Pakistan
652
China
41,6
Italia
1,5
Germania
429
Brazilia
32,3
Rusia
0,60
Franţa
424
Total mondial
739,4
Total mondial
20,9
Total mondial
9 205
Laptele este consumat atât în stare proaspătă, pasteurizat, cât şi transformat în lapte-praf, produs în S.U.A., Canada, Noua Zeelandă, Germania, Franţa, Olanda etc.
Industria zahărului. Materia primă pentru obţinerea zahărului o constituie trestia de zahăr şi sfecla de zahăr. 2/3 din producţia mondială de zahăr este obţinută din trestia de zahăr ce se cultivă în India, Brazilia, S.U.A., China, Cuba, Thailanda, Mexic, Indonezia, Australia etc. Zahărului din sfeclă de zahăr îi revine V3 din producţia mondială. Acesta este produs în ţările din zona temperată a Europei - Ucraina, Franţa, Rusia, Germania, Italia, de asemenea, în S.U.A., China, Turcia etc. (analizează fig. 57).
Industria uleiurilor vegetale. Uleiurile vegetale se obţin în baza prelucrării
GeollCap4.indd 113 20.06.2014 11:20:14
CapiwluliîV
Capiwhd^l
în ţările din Asia de Sud- Est (Malaysia şi Indonezia) se produc 80% din producţia mondială de ulei de palmier extras din sâmburele fructului (palmiste) şi din pulpa fructului (palme) acestei specii de palmier.
Cei mai mari exportatori de vinuri sunt: Italia, Franţa, Spania, S.U.A. şi Australia.
Cei mai mari importatori de vinuri sunt: Germania, Marea Britanie, Franţa, S.U.A., Rusia.
11,0%
3,0%
4,0%
5,0%
9,0%
14,0%
□ Ulei de soia
■ Ulei de palmier
□ Ulei de rapiţă
□ Ulei de floarea-soarelui
■ Ulei de arahide
□ Ulei din seminţe de bumbac
■ Ulei de măsline
■ Ulei de alte culturi
Fig. 58. Ponderea culturilor oleaginoase în producţia de ulei.
seminţelor de oleaginoase - soia, floarea-soarelui, arahide, bumbac, măsline, palmier de ulei etc. Cele mai mari producţii de de soia se obţin în S.U.A. (49,8% din producţia mondială), Brazilia, China, Argentina, India. Ulei de soia mai produc şi ţările importatoare de soia-boabe - Olanda, Germania, Marea Britanie, Franţa. Seminţele d e floare prezintă a doua primă pentru obţinerea uleiului. La producerea uleuiului din floarea-soarelui se remarcă statele europene din C.S.I., urmate de Argentina, Uruguay, România, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Turcia, S.U.A. etc. Uleiul de măsline se obţine în ţările unde se cultivă măslinul: Italia, Spania, Grecia, Tunisia, Albania, Turcia, Maroc, Portugalia. Uleiul de arahide se produce în cantităţi mari în ţările din Asia de Sud şi Sud-Est (India, Indonezia etc.), în China şi în ţările din Africa (Nigeria, Senegal, Sudan, Uganda). Principalii exportatori de ulei vegetal din soia, din seminţe de bumbac şi arahide sunt S.U.A., Brazilia, China şi Argentina, iar de ulei de măsline - Spania, Italia şi Grecia (70% din totalul mondial).
Industria vinului. Podgoriile din Europa asigură 78% din producţia mondială de vinuri. Cei mai mari producători de vinuri de pe Glob sunt Italia, Franţa, Spania şi Argentina. Mari producători de vinuri au devenit în ultimul timp aşa state ale C.S.I., ca Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia. Se mai remarcă Ungaria, Belgia, Grecia, Albania, Germania, România etc.
Tabelul 55. PRINCIPALII PRODUCĂTORI MONDIALI DE VINURI (mln. hl)
Ţara
1973
1983
1993
2000
2005
2011
Italia
76,7
82,2
62,3
58,0
49,6
42,3
Franţa
82,4
68,8
54,0
57,0
53,2
49,8
Spania
40,0
30,9
25,5
37,0
39,3
33,4
S.U.A.
15,7
25,7
17,0
24,0
22,3
20,6
Argentina
20,0
24,7
14,5
12,0
15,6
15,4
Total mondial
-
-
259,7
279,0
299,0
264,2
în Africa, cei mai cunoscuţi producători de vinuri sunt: Republica Africa de Sud, Algeria, Maroc, Tunisia, în America de Sud - Argentina, Chile, iar în America de Nord - S.U.A. (analizează tabelul 55).
Evaluare
Industria admentară
1. Prin ce se deosebeşte importanţa industriei alimentare de cea a altor ramuri industriale producătoare de bunuri materiale?
2. Ce materii prime sunt utilizate în industria alimentară?
3. Completează în caiet tabelul alăturat.
4. Identifică şi notează pe harta-contur principalii producători de carne, zahăr şi vin.
5. Argumentează deosebirea dintre industria alimentară a statelor înalt dezvoltate şi cea a ţărilor în curs de dezvoltare.
6. Compară regiunile de dezvoltare a industriei alimentare de pe Glob cu repartizarea geografică a populaţiei Terrei.
7. Construieşte în caiet schema „Relaţiile de producţie ale industriei alimentare”.
8. Care dintre ramurile industriei alimentare a Republicii Moldova au importanţă internaţională?
9*. Explică cum influenţează întreprinderile industriei alimentare asupra mediului.
0 comentarii: