Determinarea orei locale pe glob

05:44 0 Comments

Determinarea orei locale pe glob
De mişcarea de rotaţie a Pământului în jurul axei sale este legată principala unitate de măsură a timpului - ziua diurnă. Intervalul de timp dintre două treceri consecutive ale unei stele prin meridianul punctului de observaţie se numeşte zi siderală. Ea este egală cu 23h 56min. şi 4s. şi ea este folosită în observaţiile astronomice.
Ziua solară este intervalul de timp dintre două treceri consecutive aie centrului Soarelui prin meridianul punctului de observaţie. Ziua solară este egală cu 24h.
Pornind de la ziua solară, s-a definit ora ca unitate de măsu-are a timpului, care este a 24-a parte din durata zilei. Este evident că în orice punct situat pe acelaşi meridian este aceeaşi oră şl ea poartă denumirea de oră locală. Globul pământesc a fost împărţit în 24 fusuri orare. Fiecare fus orar cuprinde 15° diţ>ă longitudine (360°:24h=15°). Fusul „O” e situat de ambele părţi ale meridianului Greenwich. Limitele dintre fusuri orare sunt fixate, de obicei, după meridiane, însă pot avea unele abateri din cauza frontierei de stat.
Teritoriul ţării noastre se află în al treilea fus orar şi de aceea ora oficială este cu două ore în plus faţă de primul fus orar (ora Londrei).___________________________________
De exemplu să calculăm ora locală în oraşul New-York dacă la Chişinău este ora 900.
Pentru aceasta, determinăm longitudinea meridianelor New-Yorkului şi Chişinăului. Obţinem: 74° long. Vest şi, respectiv, 28° 49' long. Est.
Apoi determinăm distanţa unghiulară dintre aceste două meridiane:
74°+ 28° 49' = 102°49'
Distanţa unghiulară o transformăm în distanţă de ore:
102°49' x 4 min = 410 min = 6 ore 50 min. (4min= 1° longitudine)
Deci, în momentul când la Chişinău era ora 900, la New- York era ora:
900 - боге 50min = 210 adică dacă corelăm ia timpul oficial va fi ora 200.

Autor

Some say he’s half man half fish, others say he’s more of a seventy/thirty split. Either way he’s a fishy bastard.

0 comentarii: